21/09/2016 | Korisni savjeti | Komentari

Kako otvoriti bravu bez ključa

Sigurno se svako od nas makar jednom našao u situaciji da je ključ od kuće/stana zaboravio u drugim farmerkama ili jakni. Kao za maler, u takvim situacijama gotovo nikada niko od ukućana nije tu kako bi nam otvorio.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Sigurno ste se tada dovijali na najrazličitije načine ne bi li uspjeli da ipak, i bez upotrebe ključa, otvorite vrata i uđete. Evo par savjeta kako uz pomoć nekoliko različitih pomagala možete otvoriti bravu bez ključa. U zavisnosti od oblika i vrste brave, kao supstitut za ključ možete upotrijebiti francuski ključ, šrafciger, ukosnicu ili spajalicu.

1) Nađite odgovarajući šrafciger ukoliko ste u mogućnosti. Vodite računa o tome da njegova matica ne bude preširoka. Potrebno je da ona može da bez problema uđe u unutrašnjost brave, a da pritom ne dodiruje ivice ključaonice. Nakon što ste našli šrafciger, lagano zavrćite glavu šrafcigera u pravcu kazaljke na satu kako bi okrenuli rezu u bravi i otključali vrata.

2) Inbus ključ je jedno od najčešće korišćenih pomagala kada je u pitanju potreba za otvaranjem brava. Upotrebite turpiju kako bi ivice ključa smanjili u prečniku i doveli ih do one veličine koja će biti upotrebljiva. Inbus bi u prečniku morao da bude manji od prečnika ključaonice, inače će u suprotnom ostati zaglavljen u bravi i tada će biti zaista teško otvoriti bravu.

3) Ukoliko u vašem neseseru imate turpiju za nokte i špenadlu, u tom slučaju ova dve predmeta možete upotrijebiti kao zamjenu za ključ koji nemate pri sebi. Ubacite oštar dio špenadle u ključaonicu i poduprite je turpijicom za nokte kako se ne bi ozlijedili. Vodite računa da ne budete isuviše agresivni, kako ne bi prelomili špenadlu.

4) Na sličan način se možete poslužiti i zihernadlom ukoliko jednu imate pri sebi.

Suština je da uvijek morate biti maksimalno skoncentrisani, jer ovo umije da bude izuzetno pipav i ponekad iritirajući postupak po principu uradi sam. Ukoliko ste bili u prilici da vidite kako brava nekada izgleda na ‘golo’, ili ukoliko ste i postavljali neku, biće vam mnogo lakše da izađete na kraj sa ovim problemom.

Trik je pokrenuti mehanizam koji se nalazi u sredini brave i koji se i inače pokreće ključem, kako bi se on pokrenuo iz položaja u kome se nalazi kada su vrata zaključana, u drugi, otključani, položaj.

Izvor: kakopedija.com

Vaš komentar na članak: