22/02/2017 | Korisni savjeti | Komentari

Kako efikasno otkloniti neugodan miris iz staklenih tegli i plastičnih posuda uz jedan običan sastojak

Staklene tegle uvijek dobro dođu i većina nas ih reiskoristi za zimnicu ili čuvanje nekih drugih namirnica, uglavnom začina.

staklene-tegle

Čest, srećom mali, problem je taj što staklene tegle zadrže neke neugodne mirise prijašnjih namirnica. Ovaj fazon je, testirano, jako efikasan za ukljanjane tih mirisa.

Ako nemate pri ruci neka posebna sredstva i preparate za uklanjanje neugodnih mirisa, vjerovali ili, obični senf vam može pomoći! Ubacite kašičicu senfa u teglu i dodate vruće vode. Zatvorite teglu i dobro promućkate smjesu. Zatim cijelu teglu operete vrućom vodom i duh neugodnih mirisa je nestao zauvijek. Isto važi i za staklene flaše i veće posude.

A plastika

Sa platičnim posudama je malo drugačija situacija jer plastika mnogo upornije zadržava neugodne mirise. Ali, isti princip fercera i u ovom slučaju, samo što je potrebno mnogo duže ostaviti vruću vudu i senf u posudi, nekada možda i preko noći. U pitanju je kombinacija sastojaka u senfu, prah sjemenke gorušice smiksan sa vodom, ocatom i drugim tekućinama, koja ovdje igra glavnu ulogu.

Inače, senf je jako zdrav, pisali smo o tome.

Izvor: namirnice.ba

Vaš komentar na članak: