Kako da uzgojite drvo limuna u vašem domu – korak po korak

Limun je divna citrusna voćka koja nam je dostupna cijele godine, ali ako ste pasionirani baštovan zašto ne biste probali da je uzgojite sami?

uzgoj-limuna-kod-kuce

Pored toga što se ni jedan ukus ne može porediti sa ukusom, svježinom i mirisom organski uzgojenog limuna, drvo limuna može biti fenomenalna dekoracija u vašoj bašti ili na balkonu i zato nema razloga da ga ne pokušate uzgojiti i uvrstiti u svoju malu porodicu biljčica.

Stablo limuna obično uspjeva u toplijim klimatskim uslovima gdje ima puno sunčanih intervala, ali se bez problema može uzgojiti i u hladnijim područjima ako budete pazili ne nekoliko važnih stavki.

drvo-limuna-700x352

Kako da uzgojite drvo limuna – korak po korak

Potreban materijal:

Organski limun za sjeme
Zemlja – po mogućnosti obogaćena prirodnim đubrivom
Saksija
Dobro osunčano mjesto

Postupak:

U jednoj kantici pomješajte zemlju sa vodom da je dobro navlažite i izmješate, a nakon toga tako vlažnu zemlju stavite u saksiju da u nju zasadite sjeme limuna.

Prepolovite limun i odaberite sjemenke koje su u potpunosti čitave. Stavite ih u usta i cuclajte dok ne odstranite sve komadiće limuna i dok ukus u potpunosti ne nestane (sjeme ne smije da se osuši ni u jednom trenutku), a nakon toga sjeme posadite u vlažnu zemlju na oko 1,25 cm ispod površine zemlje.

Sjeme dobro zalijte i pokrijte plastičnom kesicom na kojoj ste izbušili nekoliko rupica i koju ste pričvrstili gumicama za saksiju, da zemljište bude toplo i vlažno cijelo vrijeme.

Saksiju stavite na toplo mjesto i pratite ga nekoliko dana i ne dozvolite da se zemlja u potpunosti osuši, ali i ne preterujte sa toplinom i zalivanjem jer to može dovesti do toga da sjeme istrune. potrebno je pronaći savršeni balans.

Nakon dvije nedelje ugledaćete i prve izdanke, a tada je vrijeme da uklonite plastični omotač, a saksiju postavite na mjesto sa najviše direktne sunčeve svjetlosti u vašem dvorištu, stanu ili balkonu.

h

Kad je biljka nikla sve što treba da radite jeste da je njegujete na sljedeći način:

Dok je drvo još mlado često ga zalivajte i ne dozvolite da se zemlja osuši, ali i napravite dobre rupice za drenažu da se voda predugo ne zadržava u saksiji.

Stavite saksiju na dobro osunčano mjesto gdje će biti izloženo suncu najmanje osam sati u toku dana.

Povremeno „nahranite“ vaše drvo limuna nutrijentima u obliku prirodnog đubriva i komposta, otprilike dva puta godišnje.

I na samom kraju, ali ništa manje važno poklonite vašoj biljčici pažnju i ljubav, pričajte joj i pjevajte i sigurno će bolje rasti.

Da biste od koštice došli do mirisnih žutih plodova biće vam potrebno od 3-6 godina, ali sam proces rasta limuna će vam biti veliko zadovoljstvo.

Izvor: zenstvena.com

Vaš komentar na članak: