27/05/2017 | Korisni savjeti | Komentari

Kako da slabe tačke potkrovlja pretvorite u prednosti

Potkrovlje je idealno za one koji vole netipičan stambeni, radni ili dodatni prostor. Urediti ga ponekad nije lako, ali ako izbjegnete najčešće greške može da postane vrlo funkcionalno i atraktivno mjesto za život.

potkrovlje

Stoga vam u nastavku otkrivamo 7 najčešćih grešaka koje se javljanju u praksi prilikom uređenja potkrovlja, a dugoročno otežavaju život ili boravak u istom čine neprijatnim.

1. Loša ugradnja prozora

Loša ugradnja prozora česta je greška koja dovodi do toga da vam voda curi i prokišnjava oko krovnog prozora. Zato je veoma važno da ugradnja krovnih prozora bude izvedena od strane stručnih i obučenih majstora koji će vam za tu ugradnju dati garanciju. Kada još u ugradnju svog krovnog prozora dodate termo i hidroizolacioni set i produžite garanciju krovnog prozora na 10 godina, vaša strepnja da će doći do curenja ili prokišnjavanja neće imati nikakavog osnova. Možete uživati potpuno sigurni i bezbjedni u svom suvom potkrovlju.

2. Zanemarivanje dodatne izolacije

Iako toga najčešće nismo svjesni, zanemarivanje izolacije dugoročno gledano predstavlja veliki udarac na kućni budžet. Zato nam je potrebna i dodatna termo izolacija, jer zime umiju da budu izuzetno hladne i vjetrovite, a u potkrovlju se to najcešće osjeti.

3. Nezaštićeni prozori

Potkrovlja važe za izuzetno topla mjesta ljeti, jer se toplota prvo skuplja u najvišim dijelovima stambenog prostora, ali ujedno u potkrovljima najcešce dolazi do isijavanja toplotne energije od stakla sa krovnih prozora koji se tokom sunčanih dana ugriju.

4. Nepristupačni dijelovi koji otežavaju čišćenje

Česta primjedba i nedoumica vezana za krovne prozore jeste kako ih održavati, tj. kako oprati staklene površine i kako je to izvodljivo? Neki krovni prozori imaju mogućnost da se zarotiraju za 180 stepeni, zakoče i pričvrste tako da jednostavno, sigurno i bezbjedno možete temeljno oprati spoljašnju staklenu površinu svog krovnog prozora koristeći obje ruke.

5. Loša cirkulacija svježeg vazduha

Nedostatak svježeg vazduha vrlo je čest problem u potkrovljima, posebno tokom vremenskih nepogoda ili dužih kišnih perioda jer najčešće moramo da zatvorimo prozore, što unutrašnjost čini zagušljivom.

6. Nedovoljna bezbjednost tokom vremenskih neprilika

Staklena površina krovnog prozora je najizloženija spoljašnjim uticajima, kao što su nevrijeme i grad, te zato je veoma važno da ona bude na prvom mjestu sigurna od udaraca radi bezbjednosti stanara potkrovlja. Svi krovni prozori novijih generacija imaju spoljašnje kaljeno staklo koje obezbeđ­uje odličnu otpornost na udarce (testirano je padom metalne kugle sa velike visine) i garanciju za besplatnu zamjenu ukoliko do loma stakla dođ­e. Takođ­e unutrašnje staklo je laminirano, pa ukloliko do loma dođ­e udarcem s unutrašnje strane neće se raspršiti na komadiće i rasuti. Obezbje­đuje sigurnost vama i vašoj porodici.

7. Izgubljen prostor ispod kosina

Često potkrovlja imaju kosine koje mnogi smatraju “izgubljenim” prostorom. Me­đutim, kada postavite krovni prozor sa središnjim vješanjem, a gornjim upravljanjem (s ručicom s gornje strane) otvara se mogucnost da ispod krovnog prozora postavite namještaj, bilo radni sto, fotelju, sofu ili čak krevet, razne ormariće za odlaganje stvari, a da to ne utiče na mogućnost otvaranja i zatvaranja prozora.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: