12/11/2017 | Korisni savjeti | Komentari

Kako da savršeno organizujete odjeću: 8 pravila za perfektno uređen plakar! (FOTO)

Prostrani orman u kome su police pregledne, odjeća sortirana prema bojama i modelima, po mogućnosti dimenzija jedne manje dnevne sobe, san je brojnih žena.

Možda nam je to nametnula Keri Bredšo, možda modni blogovi, stranice ženskih časopisa ili prosto ljudska potreba za luksuzom, kako god jedno je sigurno – sopstveni “walk in” orman nijedna žena ne bi odbila.

kuhinja (1)

Koliko god maštale o ovakvom čudesnom ormanu, koji bi nas poput čarolije riješio ranojutarnjih glavobolja uzrokovanih večitim nedostatkom adekvatnih odjevnih kombinacija (ili bar mi tako mislimo), rijetko ko zaista može priuštiti čitavu prostoriju namjenjenu garderobi i modnim dodacima.

Uglavnom spadnemo na onaj najklasičniji model ormana sa vječito nedovoljnim brojem polica, sredenje veličine i sa ne baš dobro pozicioniranim ogledalom, ali činjenica je da naš orman ipak može izgledati poput onih filmskih.

Dovoljno je uradite svega nekoliko modifikacija i prilagodite orman svojim potrebama, umjesto da se zaodoljavate polovičnim rješenjima koje vam nude saloni namještaja.

Oranizujte odjeću

Nakon izbacivanja ljetnje garderobe ili zimske, poređajte komade prema boji, od svjetlijih nijansi ka tamnijima. Dodatno, složite odjeću prema tipu, odnosno deblje džempere i dukseve grupišite zajedno.

kuhinja (2)

Ormar će biti pregledniji i vi čete lakše pronaći željene komade, čime ćete zasigurno ubrzati i kombinovanje odjeće ujutru.

Na vješalicama držite samo sezonsku odjeću

Zaista je nepotrebno da u zimskom periodu, svoje ljetnje haljine držite na vješalicama, to vam samo zauzima mjesto u ormanu. Sezonsku odjeću koja vam ne treba, odložite u kutiije ili fioke, na vješalicama ostavite ono što zaista koristite.

kuhinja (3)

Birajte lijepe vješalice

Kako bi vaš orman izgledao uredno i upeglano, otkrivamo vam jedan mali ali vrlo funkcionalan detalj: ujednačene vješalice pola su posla. Ukoliko želite dodatan efekat glamura, uložite u set lijepih vješalica koje će običan orman pretvoriti u pravi mali budoar.

kuhinja (4)

Izložite cipele

Ako ste jedna od onih žena koja je slaba na cipele, nema ništa loše u tome da svoju kolekciju držite na oku i s vremena na vrijeme joj se divite. Držite ih u blizini garderobe na zesebnim stalcima, jer ćete tako lakše odabrati odjeću u žurbi.

kuhinja (5)

Dobro osvjetljenje je bitno

Kao i u ostatku vašeg doma, dobro osvjetljenje je esencijalno za kreiranje ugodne atmosfere. Birate li komade koje ćete obući za posao veče prije, u slućaju da su izvori svjetlosti loše raspoređeni, vjerujemo da ćete na kraju odustati i ovu obavezu odložiti za sutra ujutro. Zato se pobrinite da vaš orman bude dobro osvijetljen, bilo podnom, bilo zidnom svjetiljkom.

kuhinja (6)

Dekorišite

Gdje god možete ubacite vazu sa cvijećem. Provjereno, ova dekoracija instant osvježava i uljepšava prostor, aukrasite li cvijećem kutak oko ormana, pretvorićete ga u pravi mali ženski raj.

kuhinja (7)

Ne štedite na ogledalu

Krucijalna stvar u svakom ormanu, odnosno uz njega, jeste veliko ogledalo. Što veće to bolje. Ne samo da je trendi dekoracija, naročito ukoliko nabavite jedno od onih sa efektnim okvirom, već i vizuelno povećava prostoriju.

kuhinja (8)

Dodajte posebne stalke

Bilo da je riječ o modnim detaljima poput ogrlica, narukvica, prstenja, šešira ili vaših omiljenih klasičnih majica, dodajte svom ormanu stalak namijenjen isključivo često upotrebljavanim komadima.

kuhinja (9)

Izvor: fashion.hr

Vaš komentar na članak: