05/03/2017 | Korisni savjeti | Komentari

Kako da očistite bijelu gumu na patikama? Izgledaće kao nove ako primjenite jedan od ovih 5 načina

Problem s bijelim patikama jeste to što neke fleke ostaju čak i kad ih gurnete u veš-mašinu, a da ne pričamo o oštećenjima koja nastaju od centrifuge. Ali, imamo nekoliko trikova koji će vam pomoći da vaše patike budu uvijek bijele.

patike-ciscenje

Bijele patike su zaista idealne za proljeće i ljeto, međutim, ako ih nosite često one više ne izgledaju tako lijepo jer su zbog boje veoma specifične za održavanje.

Baš iz tog razloga podjelićemo sa vama savjete kako da vašim bijelim patikama ponovo vratite stari sjaj.

1. Moćni miks – Soda bikarbona, voda i malo sirćeta

Pomješajte sva tri sastojka. Vode i sirćeta sipajte otprilike isto, a u količini da zajedno sa sodom bikarbonom dobijete gustu pastu. Staru četkicu za zube umačite u pastu i tako izribajte patike. Nakon toga isperite toplom vodom i ostavite da se osuši.

Ova domaća pasta odlična je kako za platnene, tako i za kožne patike, a oni koji su je isprobali kažu da skida i tvrdokorne i stare fleke.

2. Sirće

Ukoliko pranje sunđerom i vodom ne pomaže, što ste vjerovatno prvo probali, sipajte malo sirćeta na pamučnu krpu i očistite tako patike.

Bjelina bi trebalo da se brzo vrati.

3. Deterdžent

Mrlje koje je teško skinuti vodom, najlakše ćete ukloniti pomoću blagog deterdženta. Sipajte malo na pamučnu krpu ili staru četkicu za zube, pa istrljajte dio gdje je fleka.

Ukoliko se radi o kožnim patikama, budite pažljivi i ne previše grubi pri upotrebi četkice za zube.

4. Zamijenite pertle novim

Iako pertle možete lako oprati u veš mašni, one zbog ruku, a i hodanja često budu prljavije nego same patike. Ukoliko izgledaju dotrajalo, kupite nove i zamjenite ih.

Investicija nije velika, a kada očistite patike uz nove pertle djelovaće kao da su i one nove.

5. Lak za nokte

Ukoliko imate ogrebotinu na patikama zamaskirajte je bijelim lakom za nokte. Budite umjereni, jer previše laka može dati kontra efekat. Svakako, odlično je rješenje za sve što ne može da se opere.

Izvor: telegraf.rs

Vaš komentar na članak: