24/07/2016 | Korisni savjeti | Komentari

Evo šta treba da radite kad vas ubode OSA, PČELA ili STRŠLJEN!

Ljeto je period tokom kojeg puno boravimo u prirodi i često smo izloženi ubodima insekata, koji najčešće prolaze bez ozbiljnijih problema. No ubod bilo kojeg insekta može dovesti do lokalne upalne reakcije.

ubod-pcele

Najčešće su to svrab, crvenilo i otok, zbog čega nije potrebno ići kod ljekara. Prva pomoć kod uboda i ovakve alergijske reakcije su hladni oblog i antihistaminske kreme, piše portal 24sata.hr.

Takođe je važno ne dirati mjesto zahvaćeno ubodom, pogotovo ne masirati ili češkati, kako bismo izbjegli infekciju. Kod uboda pčele preporučuje se da se izvadi žaoka. Naime, žaoka koja ostane ispod kože još neko vrijeme može da ispušta otrove koji mogu da izazovu ozbiljniju alergijsku reakciju.

Stršljeni i ose izrazito su agresivni insekti, koji mogu ubosti i nekoliko puta, a njihov otrov toksičniji je i alergijske reakcije mogu biti ozbiljnije prirode.

U takvim slučajevima potrebno je odmah uzeti neki od antihistaminika na usta i što prije otići kod ljekara. Osobe koje su preosjetljive na ubod insekata kod sebe moraju imati špric s gotovom rastvorom lijekova, koje sami apliciraju u mišić, a odmah zatim treba da se jave ljekaru.

Naime, nakon plikova na koži, mogu se javiti neki opšti simptomi, poput glavobolje, mučnine, povraćanja, proliva ili nesvjestice. Na kraju i problemi s disanjem, bol u grudima, otežano gutanje, pa čak i gubitak svijesti. Vrlo je važno da budemo oprezni tokom konzumiranja voća i povrća ili sokova, da nam insekt zajedno s voćkom ne bi ušao u usta, jer ubodi u ustima mogu biti izuzetno opasni.

Jezik je dobro prokrvljen s jedne strane, a sa druge strane lako otiče, pa brzo može doći do gušenja. Zato se i nakon takvih uboda što prije treba javiti ljekaru.

Da biste imali mirnije ljeto, izbjegavajte da jedete na otvorenom i pazite kad pijete sokove intenzivnijeg mirisa i boje, jer i to privlači insekte. Ne držite tetrapake i otpatke od voća blizu sebe i zaštitite se sredstvima koja odbijaju insekte. Posebno treba biti oprezan kad je riječ o otrovnim životinjama.

Ne hodajte bosonogi i izbjegavajte odjeću jarkih boja i jake parfeme, jer privlače insekte. Izbjegavajte brze pokrete, poput mahanja rukama u blizini insekata, jer to podstiče njihovu agresivnost.

Izvor: 24sata.hr

Vaš komentar na članak: