15/08/2017 | Korisni savjeti | Komentari

EVO KAKO DA IZABERETE PRAVO GRIJANJE ZA SVOJ DOM

Grijanje stana se sastoji u nadoknađivanju gubitka prirodne toplote, jer do strujanja toplog vazduha dolazi zbog privlačenja hladnije temperature. Ali svi sistemi ne obezbjeđuju isti nivo komfora. Uživanje stalne temperature, ljeti kao i zimi, zahtijeva sofisticiranije instalacije, koje se jednako pozivaju na klimatizaciju.

grijanje (1)

Određene energije, poput uglja, ne dopuštaju takav nivo kvaliteta. Ali takva razmišljanja ostavimo po strani, birate na osnovu više parametara: oblast u kojoj živite, vrsti stana, nivou početne opreme ili kvalitetu izolacije…

Znajte ipak da možete kombinovati različite energije i da sve one omogućuju bilo napajanje pojedinih grejnih tijela, bilo centralno parno grijanje koje funkcioniše pomoću kotla – ili sa modernim kaminom sa zatvorenim ložištem – i razvodi toplotu do više radijatora.

Nekoliko mjerila izbora grajanja

Mesto stanovanja: Izbor načina grijanja je vrlo često ograničen vrstom stana. Tako izvijesne obnovive energije nisu dostupne naročito stanovnicima urbanih naselja, dok je u seoskim područjima često isključen prirodni gas, zbog nemogućnosti priključenja na mrežu. U gradu, naprotiv, zbog raspoložive površine, jedino odgovaraju prirodni gas i struja. Nekoliko velikih gradova ima jedinstvenu gradsku mrežu.

grijanje (2)

Praktična svojstva: Drugi kriterijum izbora je više pitanje ličnog komfora. Prihvatate li vi da obavljate svakodnevne poslove koje zahtijevaju grijanje na drva ili ugalj? Smetaju li vam isparenja lož ulja? Zahtijevate li održavanje stalne temperature u stanu, što ne mogu sve vrste goriva da vam omoguće?

Trošak: Ovim razmišljanjima treba dodati delikatno finansijsko pitanje. Treba znati da su veoma različite cijene raznih vrsta goriva i da njihova kalorična vrijednost nije ista. Prije nego što donesete odluku, dobro se raspitajte koliko je litar lož ulja, kubnih metara gasa ili kilovata struje potrebno da se površina vašeg stana grije tokom zimskih mjeseci. Treba razmisliti i o ulaganjima u grejne instalacije prema tome koliku uštedu energije će vam one omogućiti.

Grijanje na ugalj i drva

Drvo i ugalj se nazivaju čvrstim gorivima. Oba zhtijevaju suvo spremište (što je naročito važno za drvo koje zahtijeva veliku zapreminu) i svakodnevno čišćenje peći ili kamina u kojima sagorijevaju.

Sve to ih čini nepogodnim za grijanje gradskih stanova, već prije kuća u seoskim zonama gdje takođe više služe za grijanje kotlova. U protivnom, ova goriva ne omogućuju precizno regulisanje temperature.

I pored toga što je mnogo kaloričniji od drveta, ugalj se sve manje koristi zato što je prvljav i težak za rukovanje. Mnogo čistije drvo i dalje ima svojih draži, ali ga treba koristiti u područjima gdje cijena i snabdijevanje nisu problem.

grijanje (3)

Regulacija i odloženo grijanje Mogućnost regulisanja temperature prema potrebama, u svakom trenutku i za svaku odaju, ne pruža samo zavidan komfor, već omogućuje i bitnu uštedu energije. Te mogućnosti ne pružaju svi grejni sistemi. Uređaji na drva i ugalj vrlo malo, za razliku od uređaja na gas, struju ili lož ulje, ali oni zato zadržavaju i zrače toplotu više sati po prestanku loženja, što takođe može imati svojih prednosti…

Grijanje na lož ulje i tečni gas

Grijanje na lož ulje ili tečni gas – butan i propan – takođe zahtijeva adekvatno spremište: cisternu, bilo na otvorenom (ako ne prelazi kapacitet od 1000 litara) bilo ukopanu ili smještenu u podrum ili posebno zidani prostor uz podrum ili posebno zidani prostor uz poštovanje određenih bezbjednosnih tehničkih uslova. Računa se da prosječno 2000 litara lož ulja zadovoljava potrebe grijanja kuće od 100 m2. U odnosu na lož ulje, butan ili propan gas nudi prednosti koje se ne mogu zanemariti, naročito potpuni izostanak mirisa. Jednom izgrađene instalacije zahtijevaju godišnji remont odvoda i decenijski remont kotla.

Dopunsko grijanje pokretnim radijatorima: Postoje radijatori na butan, koji u kućištu sadrže vlastiti rezervoar za napajanje gorivom. Ono funkcioniše katalizom, bez plamena, pa ne zahtijeva odvodne cijevi. Grejna moć ih čini konkurentnim prema električnim grejnim tijelima. Ali obratite pažnju na provjetravanje prostorije, jer su za mnoge slučajeve trovanja ugljenmonoksidom optuženi pokretni radijatori.

Napomena: Cisterna namijenjena čuvanju lož ulja ne može se jednostavno napustiti ako odlučite da promijenite način grejanja. Nju mora demontirati stručnjak i, ako to nije moguće, napuniti inertnim materijalima, poput pijeska i posnog betona.

grijanje (4)

Otkrivanje ugljen-monoksida

Svi uređaji na sagorijevanje, bilo da rade na lož ulje, gas ili ugalj, proizvode gasna isparenja čiji najotrovniji sastojak jeste ugljen-monksid, potpuno bez mirisa. Ako dođe do njegove prevelike koncentracije u vazduhu, postaje smrtonosan. Da biste bili bezbjedni, opremite se odgovarajućim detektorom koji će vas, zvučnim signalom, upozoriti na opasnost. Problem mora riješiti stručnjak.

Grijanje na prirodni gas

Grijanje prirodnim gasom odgovara za sve vrste stambenih objekata. Za to vam je dovoljno priključenje na gosovod, što nije nikakav problem u modernim gradovima, ali na selu može biti neizvodljivo.

Ova energija se često koristi za napajanje ložišta centralnog parnog grijanja. Ukoliko već raspolažete instalacijama za centralno ili etažno grejanje, biće dovoljno da promijenite ložište pa da uživate u blagodetima novog i ekonomičnijeg načina grijanja. U protivnom će postavljanje novih instalacija biti skupo, ali će dalji troškovi biti mnogo isplativiji od grijanja isključivo na struju.

Prednost je i mogućnost istovremenog grijanja vode za sve kućne potrebe. Kao kod svih drugih goriva, potrebno je obezbijediti sistem za izduvavanje sagorjelog gasa, kao i ventilacione rešetke u prostorijama.

Grijanje na struju

Struja se smatra najčistijom grejnom energijom. Za razliku od ostalih, ona ne proizvodi nikakve otpadne materije, ne zahtijeva skladištenje i čišćenje i dostupna je i u najzabitijim mjestima.

Pored cijene, jedina nepovoljnost grijanja na struju jeste ta što radijatori isušuju vazduh jače nego drugi grejni sistem, što se ublažava, na primer, uvođenjem osvježivača vazduha u dječje sobe. Da bi bilo djelotvorno, grijanje na struju mora biti praćeno dobrom izolacijom i ventilacijom stambenih prostorija. Savjetuje se i prisustvo grejnih tijela sa drukčijim napajanjem, za slučaj prekida u napajanju strujom.

Ostale energije za grijanje

Drugi izvori omogućuju korišćenje drugih vrsta energije (geotermalne i energije vjetra i Sunca). Te energije, koje imaju tu prednost da su ekološke, ostaju još uvijek marginalne za mnoge, iako Sunčeva energija može pružiti izdašno grijanje, naročito na jugu.

Geotermalna energija: Ona se sastoji u crpljenju tople vode iz Zemljine kore. Geotermalna energija zahtijeva zamašno investiranje zbog bušenja do velikih dubina, ali je isplativa na duže staze jer poslije toga troši samo struju za pokretanje pumpe. Ona se u našim krajevima malo koristi.

Energija vjetra: To je dopunska energija koju nam obezbjeđuju generatori s elisama koji koriste snagu vjetra u predjelima u kojima je on čest. Za to je potrebno tražiti odobrenje (uz saglost ED).

Izvor: kakopedija.com

Vaš komentar na članak: