07/12/2017 | Korisni savjeti | Komentari

Električno podno grijanje: Kako se postavlja i koliko košta

Imali smo priliku da se u jednom od projekata enterijera susretnemo s postavkom električnog podnog grijanja koje je sjajno rješenje kod adaptacije stanova.

Radi se zapravo o tankim trakama koje se postavljaju na pod, a zanimljiv je podatak da je za napajanje ovog sistema potrebna jedna jedina utičnica.

Interesantno je takođe da se ovakvo podno grijanje može postaviti u svaku prostoriju pa čak i na otvorene terase. Ali krenimo ispočetka!

Foto: Ecomaxx

Foto: Ecomaxx

Postavka električnog podnog grijanja

Grijne trake za podno grijanje su širine od 3 do 15 cm. Najčešće se u stanovima koriste šire trake dok se uže mogu koristiti za grijanje okapnica ili dijelova zida. Za razliku od kablova, ove trake moguće je probušiti bez posljedica ili potpuno potopiti u vodu. Bitno je samo da ne budu u potpunosti prekinute!

Foto: Ecomaxx

Foto: Ecomaxx

Cijeli sistem vezuje se na običan električni priključak, to jest, na napajanje 220-230V. Uz njega, na zid, postavlja se kutija sa pretvaračem koji napon od 220 pretvara na 12V.

Ukoliko se ispod stana nalazi negrijani prostor (ostave, podrum…) preporučuje se da se ispod traka postavi stirodur debljine 1 do 2 cm.

Foto: Ecomaxx

Foto: Ecomaxx

Na njega se postavljaju trake paralelno s pravcem zidova od razvodne table. Montaža je jako jednostavna i brza. Trake se specijalnom trakom, koja liči na selotejp, pričvršćuju za pod.

Nakon završene montaže, preporučuje se izlivanje cementne košuljice minimalne debljine od 3 do 5 cm. Nakon sušenja, postavlja se završna obloga – parket ili pločice.

Foto: Ecomaxx

Foto: Ecomaxx

Temperatura s podnim grijanjem

Grijač može da dostigne temperature od 25 do 50 stepeni, odnosno, temperatura poda može da se kreće se od 28 do 35 stepeni. Regulisanje toplote obavlja se upravljačkom jedinicom (termostatom) koja se obično postavlja na zid kod ulaza u prostoriju.

Foto: Ecomaxx

Foto: Ecomaxx

Cijena električnog podnog grijanja

Cijena električnog grijanja za manje površine (od 2 do 5 m2), odnosno, ako ga postavljate samo u jednoj prostoriji kao što je kupatilo ili terasa, iznosi oko 80 eura po kvadratnom metru. Za veće površine, cijena po kvadratu je naravno manja. Tako za površinu od 11 do 50 m2 treba da izdvojite od 25 do 40 eura po m2. Za velike površine od 50 do 100 m2 cijena je najniža i iznosi oko 28 eura po m2.

Ovo su cijene bez montaže koju ćete trebati platiti oko dodatnih 180 eura.

U cijenu podnog grijanja nije uključena priprema, to jest, postavljanje stiropora. Za ove radove je potrebno izdvojiti od 2-4 eura/m2 (u zavisnosti od površine) dok izlivanje cementne košuljice sa materijalom se kreće od 7 do 12 eura po kvadratnom metru (u zavisnosti od debljine i površine).

Očekivana potrošnja električne energije

Potrošnja električne energije u grijnoj sezoni zavisi najviše od izolovanosti objekta, navodi Ecomaxx. Za objekte koji su vrlo dobro izolovani (sa spoljnom izolacijom zidova od 10 do 16 cm i poda oko 5 cm izolacije), odnosno koji spadaju u A i B kategoriju izolovanosti, potrošnja na mjesečnom nivou iznosi od 5 do 8 kWh/m2. Za slabije izolovane objekte, sa debljinama izolacije zidova od 5 do 10 cm i poda od 2-5 cm, potrošnja je nešto veća od 8 do 20 kWh/m2. Za objekte koji spadaju u F kategoriju izolovanosti odnosno nemaju izolaciju, potrošnja je najveća i iznosi 20-25 kWh/m2.

Za potrošnju električne energije po kvadratnom metru uzeta je vrijednost na prosjeku grijne sezone što znači da će u hladnijim mjesecima potrošnja biti znatno veća dok će u manje hladnijim mjesecima biti znatno manja. Troškovi grijanja su u prosjeku do 30-50% manji u odnosu na druge sisteme grijanja.

Zastupnik Ecomaxx podnog grijanja je firma Aqua Purić.

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: