Đumbir na vašem prozoru. Kako gajiti đumbir kod kuće (Tutorijal)

Ako ne zamišljate svoj život bez đumbira, pokušajte ga gajiti na svom prozoru. Tako ćete uštedjeti puno novca i uvijek ćete imati svježe korijene, pise uspesnazena.com

Ljekovita svojstva đumbira mogu se nabrajati veoma dugo, u njih su se mnogi od vas uvjerili. Veoma je koristan za ojačanje imuniteta i prilično je efikasan u borbi sa virusnim infekcijama. Ali, u isto vrijeme, đumbir je poprilično skupo zadovoljstvo. Da ne trošite novac na njegovu kupovinu, probajte da ga uzgojite na svom prozoru. Tako ćete uživati u uvijek svježim korenima ovog čudesnog ploda.

U kućnim uslovima đumbir se osjeća veoma dobro. Bitno je da znate da period vegetacije ove biljke traje 8-10 mjeseci. Koren đumbira se sadi u u februaru-martu.

djumbir (1)

Prije sadnje, koren treba probuditi. Stavite ga u slabi rastvor vode i hipermangana (permanganat kalija, prodaje se u apoteci) i ostavite ga tamo nekoliko sati. Poslije toga stavite ga u najlonsku kesu, dok korijen ne dobije oči, kao krompir.

djumbir (2)

Nakon toga, podjelite koren na nekoliko dijelova, svaki od kojih mora da ima barem jedan dobro razvijen pupoljak.

djumbir (3)

Zasadite te dijelove u plitke, ali široke saksije napunjene zemljom, humusom i pijeskom u odnosu 1:1:1/2

djumbir (4)

Prvi izdanci treba da se pojave za 1-2 mjeseca. Kod dobrih uslova, izdanci mogu dostići visinu i do jednog metra.

djumbir (5)

Na jesen, kad izdanci odumru, izvadite korijen, očistite ga od zemlje i čuvajte na suvom mjestu. Jedan dio izvađenih korijenova, možete koristiti za hranu ili liječenje, a drugi dio sačuvati do sljedeće sezone i zasaditi na isti način.

Svjež koren đumbira čuvajte na donjoj polici svog frižidera oko mjesec dana, a osušen (u prahu) oko 4 mjeseca.

Izvor: uspesnazena.com

Vaš komentar na članak: