29/10/2016 | Korisni savjeti | Komentari

Dolazi nam zima: Kako na praktičan i jeftin način održati vlažnost zraka u domu

Bijeg od zime i hladnoće najslađe nam je potražiti u toplini vlastitog doma, ali zagrijavanje prostorija osim ugode nosi niz negativnih posljedica.

stan-dnevni-boravak

Zagrijavanjem se smanjuje vlažnost zraka pri čemu pate disajni putevi, povećava se razdražljivost, gubimo koncentraciju, a naš imunološki sistem pati jer smanjujemo njegovu otpornost od štetnih mikroorganizama. U otklanjanju posljedica suhog zraka pomažu zdrave metode na kojima će vam osim kože i grla posebno zahvalan biti i kućni budžet.

Zimi je neophodno dodavati vlagu u zrak isušen zagrijavanjem, jer on postaje žedan i isušuje našu kožu, biljke pa čak i namještaj. Rješenje je utažiti žeđ zraka i postići idealnu razinu vlagu u čemu pomažu jednostavne i jeftine ideje.

Posude s vodom na radijatoru

U staklenu posudu nalijte vodu i ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa ili mente. Isparavanje vode podići će vlažnost zraka dok će eterična ulja, koja osim ugodnog mirisa imaju važna antivirusna svojstva, pogodno djelovati na disajne puteve, ali i na otklanjanje umora.

Zračenje prostorija

Osnovno pravilo prilikom zračenja prostorija zimi i povećanja vlažnosti u zraku je vrijeme držanja prozora otvorenim s stepenima Celzijusa vani. Tačnije što je vani hladnije, manje otvarajte prozore, jer čisti zrak koji ulazi u prostoriju trenutno postaje suh i crpi postojeću vlažnost u zraku. Rješenje je zračenje prostorija do tri puta dnevno u kratkim periodima.

Veš osušen pored radijatora

Umjesto da mokar veš sušite u skrivenim prostorijama radije ga iskoristite kao prirodni ovlaživač zraka. Stalak za sušenje veša stavite što bliže uz radijatore, voda iz veša će isparavati i ujedno održavati vlagu u zraku pogodnom.

Kuhanje vode s korom citrusa

U obični lončić stavite vodu i u nju narežite koru narandže ili limuna i pustite na laganoj vatri da ključa. Para prilikom isparavanja podići će vlažnost zraka, a miris citrusa podići će vaše raspoloženje, piše Zadovoljna.hr.

Izvor: zadovoljna.hr

Vaš komentar na članak: