05/04/2014 | Korisni savjeti | Komentari

BLISTAVA KUPAONICA: 4 učinkovita rješenja protiv prljavih fuga

ciscenje-fuga-kupaonicaKorak do blistave kupaonice i kuhinje najčešće ometaju mjesta između pločica i elemenata, fuge. Njihova osnovna funkcija je popunjavanje praznih prostora i sprječavanje prodora vode u zid ili pod, no ona su među najprljavijim površinama u kućanstvu na kojima se nakupljaju vlaga i prljavština. Uklanjanje nečistoća s fuga brojnima je nemoguća misija, zbog čega smo potražili 4 rješenja koja olakšavaju njihovo čišćenje

1. Prašak za pecivo pomiješajte s vodom i dobivenu smjesu nanesite na fuge, pomoću stare četkice za zube površinu dobro istrljajte i ostavite da djeluje 10-ak minuta, nakon čega bi fuge trebale biti čiste.

2. Ukoliko su na fugama vidljive crne gljivice nastale zbog velikih količina vlage koja se tamo nakuplja u njihovu uklanjanju pomaže izbjeljivač s kisikom. Ovo sredstvo nije otrovno i ne oštećuje površinu pločica, potrebno je izbjeljivač pomiješati s vodom u omjeru 1:3, otopinu preliti preko pločica i ostaviti da djeluje oko 15 minuta. Potom vlažnom krpom prebrišite pločice i fuge.

3. Otopina soli i vrele vode u omjeru 1:2 učinkovito pomaže kod čišćenja fuga, otopinu prelijte na pločice i ostavite da djeluje 20 minuta, nakon čega je fuge potrebno izribati četkicom ili grubom stranom spužve. Nakon čišćenja kupaonice svakako nastojte površine temeljito posušiti kako bi se vlaga što manje nakupljala u fugama.

4. Kako bi smanjili zadržavanje vlage i prljavštine na pločicama i na fugama, dva puta godišnje premažite ih voskom za automobile. Ovaj glatki sloj spriječit će zadržavanje vode na fugama koje će u ovom slučaju s njih skliznuti. Pomaže i boja za fuge otporna na plijesan koju također možete sami nanijeti kistom u tankom sloju, na ovaj način riješit ćete nakupljanje nečistoća u fugama dugoročno.

( KucaSnova.com )

Vaš komentar na članak: