01/12/2013 | Korisni savjeti | Komentari

BILJKE ĆE VAM BUJATI: Vrtlarski trikovi koje nećete saznati u vrtnom centru!

vrtlarski-trikovi-biljkeMožete uzgojiti predivnu, zdravu biljku služeći se uobičajenim, jeftinim stvarima koje možete pronaći i u svojoj kući.

Novine mogu biti sjajna zaštita za tlo

- Položite nekoliko listova novina preko tla, a to zatim pokrijte malčom; novine će vam pomoći zadržati vlagu i suzbiti izbijanje korova.
- Dodajte mokar, narezani novinski papir u kompost kako biste uklonili neugodne mirise.

Čaj je prirodna hrana za biljke

- Zalijevajte paprat i biljke koje vole kiselost poput hortenzija s ohlađenim skuhanim čajem za predivan izgled lišća.
- Za dodatnu pomoć, pospite korišteno ili novo lišće čaja oko biljke i pokrijte ga malčom – kada je budete zalijevali, nutrijenti iz čaja prodrijet će u tlo.

Kora od banane najbolji je prijatelj ružičnjaka

- Držite lisne uši podalje od vaših ruža tako što ćete osušenu i narezanu koru banane zakopati 2,5 do 5 cm duboko oko baze biljke (ako kora ostane u komadu, to će privući životinje koje će je iskopavati).
- Ako želite više leptira u svom vrtu, na povišeno mjesto stavite prezrelu bananu ili neko drugo voće. Neka to mjesto bude iznad razine glave i ne na centralnom mjestu vrta, jer će to privući i pčele i ose.

Aluminijska folija odvraća kukce

- Pomiješajte trakice aluminijske folije s malčom i kukci će ostati podalje od vaše biljke. Folija će također reflektirati svjetlo na biljku, čime ćete potaknuti rast.
- Ako su problem ptice, objesite trake folije na biljku kako biste ih otjerali.

Sol je prirodni ubojica štetočina

- Riješite se puževa tako što ćete ih posuti solju.
- Također možete riješiti rast korova u pukotinama staze tako što ćete napraviti mješavinu 1 šalice soli i dvije šalice vode te je izravno izliti na nepoželjne biljke.

Izvor: net.hr

Vaš komentar na članak: