05/07/2017 | Korisni savjeti | Komentari

Ako kupujete stan pazite: Ovo vam prodavac nikad neće reći, ali vi provjerite

Životna ušteđevina ili kredit koji će više decenija otplaćivati, utroši se na kvadrate u objektu čiji se temelji sliježu, a zidovi pucaju.

stan

U jednom broju slučajeva objekat nema mogućnost legalizacije i upisa imovine u katastar. Veliki broj zgrada u Srbiji i zemljama  regiona nije ni urađen ni po minimalnim normativima koje je država propisala.

Retko koji novoizgrađeni objekat zadovoljava Pravilnik o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova.

Ove stvari morate proveriti prilikom kupovine stana:

Na papiru, normativi su strogi, ali veoma logični. Pješački prilaz zgrada mora biti širok najmanje metar i po. Hodnici u zgradi ne smiju da budu uži od 140 centimetara, najviša visina stepenika je 18 centimetara, a širina gazišta 28.

Liftove mora da ima svaka zgrada koja ima četiri i više spratova. Prema normativima svaka prostorija u stanu mora da ima prozor, a ulazna vrata stana ne smiju biti uža od 90 centimetara.

Posljednjih deceniju i po širom prestonice cvjeta sitna stanogradnja. Investitori kupuju placeve, a onda bez dozvola podižu zgrade. Objekti koji nisu legalizovani, nisu ni uknjiženi u katastar nepokretnosti. Postoje slučajevi gdje su stanovi u novopodignutom zdanju upisani na ime investitora.

Dešavalo se da dok kupci raspakuju stvari i pazare namještaj, građevinska firma ode u stečaj. Pošto stanovi u Republičkom geodetskom zavodu nisu prepisani na ime kupca, kvadrati ulaze u stečajnu masu.

Izvršitelji kucaju na vrata kupaca i počinju maratonski sudski procesi za dokazivanje prava vlasništva.

Ima slučajeva gdje su papiri korektni, ali problem je u tome što je investitor štedio na materijalu. Podigao je objekat na padini, bez prethodnih statičkih analiza. Malo se prištedilo i na armaturi, pa onda poslije nekoliko godina zidovi pucaju, a temelji klize.

Ovo se često dešava u objektima na obodnim dijelovima grada. Na teritoriji Beograda ima oko 1.100 lokacija gdje je tlo nestabilno, otkrivaju Večernje Novosti.

Ima i onih slučajeva gdje investitori, nekoliko godina poslije prodaje stanova, na krovu te zgrade podignu još nekoliko etaža.

Takav primjer imamo u Ulici Živka Karabiberovića, gdje je na tri sprata, podignuto još pet. Kada se završi zgrada, fasada se umije, tako da potencijalni kupci nemaju pojma da objekat statički nije ispitan.

Izvor: novosti.rs

Vaš komentar na članak: