6 puta bolji izolator od cigle, a 15 puta od betona: Kako se prave montažne kuće od drveta

Kuće od drveta odnosno montažne drvene kuće, rezultat su tehnoloških iskustava i tradicije duže od 30 godina, mada su drvene kuće, odnosno prve brvnare gradjene još davno.

drvena-montazna-kuca1

Prirodni materijali i ušteda

Građevinski materijal za montažne kuće od drveta, najčešće balvana, su zdravi i obnovljivi. Drvo pozitivno utiče na ljudsko zdravlje i najzdraviji je građevinski materijal. Zidovi se obično oblažu gips pločama što je svojevrsna kvalitetna izolacija, pa ova kombinacija daje prirodnu količinu vlažnosti vazduha koja je prilično ugodna za stanovanje.

Ušteda energije je osnovna prednost drvenih kuća. Ove niskoenergetske kuće, iako imaju tanje zidove od klasičnih zidanih kuća, mogu da imaju potrošnju manju i za 50 posto u odnosu na klasično gradjenje.

Kao zvučna i toplotna izolacija se još koristi prirodna mineralna vuna koja je negorljiva, vodootporna, i vrlo postojana.

Zidanje i izrada

Koriste se panelni zidovi, koji su iako manje debljine zadovaljavajući za sve statičke zahtjeve gradnje. Zidanje je prilično čisto, jednostavno i brzo. Projekti kuća se mogu prilagoditi svim zahtjevima, stilovima kao i pravilima urbanista. Ove montažne kuće se lako mogu postavljati na problematična i slabo noseća zemljišta jer su vrlo otporne na seizmološke uticaje i potrese .

Temeljne trake se prave od betona MB 20, debljine 35cm, ispod kojih se postavlja tampon nabijenog šljinka d=10cm. Debljina zidova je obično 25cm,a visina 40cm iznad kote terena . U gornjoj zoni zida rade se armiranobetonski serklaži od betona . Između zidova vrši se nasipanje zemlje u vidu podloge za podnu betonsku ploču.

drvena-montazna-kuca2

Nakon montaže objekta radi se oblaganje fasadnih zidova termoizolacionom oblogom a onda i fasada.

Krov

Krovna se obično pravi od rešetkastih krovnih nosača od čamove građe. Preko daščane oplate postavlja se ter papira, podužne i poprečne letve a pokrivanje krova radi se crijepom. Na objekat se postavljaju i standardni oluci kao i standardno opšivanje.

Enterijer

Unutrašnji zidovi montažnih drvenih kuća se oblažu gips-karton pločama. U dnevnoj sobi, spavaćim sobama i ostalim prostorimama obično se postavlja pod od laminata, dok se u kuhinji i kupatilu postavljaju pločice sa svom potrebnom sanitarijom.

Ako kuća ima prilaz i spoljne stepenice, oni se takodje oblažu obično keramičkim pločicama.

drvena-montazna-kuca3

Prednosti drveta kao gradjevinskog materijala

Drvo je vrhunski građevinski materijal sa dobrim sposobnostima za izolaciju i velikom čvrstoćom i otpornošću. Ekološki je i zdrav, netoksični materijal. Ako niste znali, drvo je 6 puta bolji izolator od cigle, a 15 puta bolji izolator od betona.

Kod pravilne i profesionalne obrade drveta, ono će biti vrlo trajno čak i bez posebnih hemijskih zaštita.

Kada se drvena kuća posle nekoliko decenija korišćenja demontira, nećetese suočavati sa gomilom nepotrebnog šuta, već ćete dobiti materijal koji se ponovo može upotrebiti, kako za izgradnju tako i na primer za ogrev.

Objekti od drveta pružiće prijatnu klimu u prostorijama a takodje i efikasnu regulaciju vlažnosti vazduha.

Drvo apsorbuje štetne materije iz vazduha i smanjuje njihovu koncetraciju . Samo po sebi, drvo ne emituje radioaktivno zračenje, štetne gasove ili prašinu koja će izazvati alergijskereakcije. Neka istraživanja pokazuju da drvo kao gradjevinski materijal pozitivno djeluje na dobro raspoloženje i zdravlje ljudi.

Drvo kao građevinski materijal posjeduje niz prednosti:

- Povoljno je i nije skupo,

- Omogućuje brzu gradnju,

- Niski troškovi transporta,

- Dobro je kao noseća konstrukcija,

- Kratko vrijeme zagrijavanja prostorija i mali gubici energije i toplote.

Takodje, ako Vam nije bilo poznato, u slučaju požara je jako važno to što drvo prenosi 10 puta sporije toplotu zagrijavanja nego beton.

Izvor: saznajlako.com

Vaš komentar na članak: