11/08/2017 | Korisni savjeti | Komentari

11 stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kod kupovine stana/kuće

San svakog podstanara je vlastitih pedesetak kvadrata u koji će smjestiti porodicu. Za ovako veliki korak potrebno je debelo da odovjite od usta i podignete kredit koji ćete otplaćivati više od decenije. Ali, na to smo već navikli.

kuca-kalkulator

S obzirom na to da se danas mnoge firme nazivaju građevinskim, raspitali smo se na šta bi trebalo da obratimo pažnju prilikom kupovine stana ili kuće. Ulaganje je ogromno pa neka takvi budu i vaši kriterijumi.

Naravno, ne moramo da podsjećamo da svu dokumentaciju do u tančine provjerite u gradsakoj ili opštinskoj administraciji. Svaki detalj je bitan:

vlasnički list
zemljišno-knjižni izvadak
broj katastarske čestice
ugovori
građevinska i upotrebna dozvola

1. Ako ste pikirali svoj novi prostor, nemojte da vam bude mrsko i obiđite ga više puta tokom dana. To će vam pomoći da vidite kako će izgledati provođenje vremena u kući. Dakle, bitna je svjetlost, buka, a ako je blizu frekventne ceste, obratite pažnju na mogućnosti provjetravanja. I pogled je bitan. To će biti prvo što vidite ujutru kad ustanete iz kreveta. Ako imate kućne ljubimce, saznajte kakva je praksa po tom pitanju u zgradi i okolini koju ste odabrali.

2. Idealno bi bilo odabrati stan orijentisan na dvije suprotne strane svijeta, kako bi se maksimalno iskoristio prirodni tok sunca tokom dana i njegov uticaj na boravak u zatvorenom. Stanove orijentisane isključivo na sjever treba izbjegavati. U takvim stanovima nedostaje sunčevog svjetla i toplote, pa ih je mnogo teže zagrijati u zimskim mjesecima. A voli ih i vlaga.

3. Pripazite na omjer soba i kvadrature. Često se na tržištu nudi velik broj soba, ali imaju malu kvadraturu. Riječ je o naknadno pregrađivanim dijelovima stana koji su pretvoreni u spavaće sobe, često bez potrebnog osvjetljenja i cirkulacije svježeg zraka. A nije u redu ni da bračni krevet siječete na pola.

4. Potkrovlje vas privlači, ali budite oprezni. Ovakvi stanovi mogu da budu pretopli ljeti, a tokom padavina u dnevnoj sobi možete da sjedite u gumenim čizmama. Za sanaciju krova potrebna vam je saglasnost cijele zgrade.

5. Vozite automobil? Onda povedite računa o tome gdje ćete parkirati svog ljubimca kad se uveče vratite s posla. U Banjaluci obratite pažnju i na zone. Bitan je to segment štednje kada je u pitanju kućni budžet.

6. Bilo bi dobro da vaše buduće gnijezdo pogleda arhitekta, jer će vam skrenuti pažnju na detalje o kojima nećete voditi računa.Da ne biste bili potpuni laik postavite mu pitanje o zastarjelosti instalacija i planiranju rasporeda. Sve ovo, ako ne provjerite, može da dovede do ozbiljnih troškova. Ne dopustite da vas zavedu kvadrati – funkcionalnost je važnija.

7. Kod ranijeg vlasnika raspitajte se o visini mjesečnih računa. Bar okvorno. To će vam pomoći da isplanirate izdvajanja.

8. Ako kupujete stan starije gradnje, napravite procjenu koliko će koštati renoviranje. Na tu procjenu dodajte još 20 do 40 odsto, jer postoje i nepredviđeni troškovi. Provjerite elektro i vodo instalacije. Ne zanemarite grijanje. Možda i tu bude troškova.

9. Kod novogradnje investitori uglavnom štede na izolacionim materijalima. Zato provjerite termoi zvučnu izolaciju. Prilikom gradnje novih stambenih zgrada često se desi odstupanje od projekta i urbanističkog plana, pa se može desiti da je zgrada toliko blizu susjednoj da vam komšija u svakom momentu može zaviriti u tanjir. Savremeni objekti često su građeni po principu energetske efikasnosti, što može značajno uticati na smanjenje fiksnih mjesečnih troškova.

10. Porodicama sa djecom ili mladim bračnim parovima koji planiraju porodicu važna su šetališta, javna rasvjeta, bezbjedna igrališta, blizina škole, vrtića, ambulante… To što ste se sada popeli stepenicama, ne znači da će svakog dana biti lako, pogotov ako nosite kolica. Dakle, obratite pažnju na lift.

11. Kod kupovine kuće važno je da provjerite krov i zidive zbog tragova prokišnjavanja. Obratzite pažnju na miris jer plijesan u vlažnim prostorijama može jako da smrdi. U dokumentaciji provjerite pozicije instalacija. To će vam pomoći pri održavanju kuće.

Izvor: kucica.net

Vaš komentar na članak: