10/12/2017 | Korisni savjeti | Komentari

10 savjeta koji će vam pomoći da razlikujete original od kopije

Pri kupovini garderobe: haljine, košulje ili nekog drugog komada odjeće, uvijek nam je u interesu da kupimo kvalitetnu stvar koja može dugo da se nosi, a da pri tom i zadrži svoju formu.

Nažalost kvalitet često ne umijemo da prepoznamo, pa nam se dešava da kupimo odjeću koja se skuplja i oštećuje već poslije prvog pranja, piše uspesnazena.com

Femina je za vas pripremila 10 savjeta koji će vam pomoći da prepoznate stvar lošeg kvaliteta već u prodavnici i da ne trošite novac uzalud.

1. Provjerite kvalitet pamuka tako što ćete ga stegnuti u šaci.

savjeti (1)

Uzmite u ruke komad odjeće za koji ste zainteresovani i jako stegnite u šaci dio tkanine na nekoliko sekundi, a potom pustite. Ako tkanina izgleda kao izgužvani papir, znači da je obrađena specijalnim sredstvom da bi stvar zadržala svoj oblik. Takva odjeća gubi svoj izgled i pretvoriće se u krpu već poslije prvog pranja.

2. Rastegnite šavove kako biste vidjeli rupice od štepa

savjeti (2)

Kvalitetni proizvodi imaju gusto proštepane i čvrste šavove. Probajte blago da razvučete mjesta gdje su šavovi spojeni. Ako se na spoju pojavljuju šupljine, budite sigurni da u rukama držite stvar na koju ne treba bacati novac.

3. Kupujte stvari sa skrivenim rajsferšlusima

savjeti (3)

Trudite se da kupujete odjeću sa metalnim, skrivenim rajsferšlusima. Oni su najpouzdaniji i najduže traju. Plastični rajsferšlusi koji se vide se često kvare, i po pravilu ukazuju na loš kvalitet, praktično svakog proizvoda.

4. Provjerite da li je porub dovoljno širok

savjeti (4)

Pantalone i suknje bi trebalo da imaju porub širine do 4 cm. Na bluzama, košuljama i majicama porub bi trebalo da bude nešto manji, oko 2 cm. Ako poruba uopšte nema, ili je tkanina samo proštepana, pred vama je najvjerovatnije proizvod lošeg kvaliteta.

5. Malo razvucite tkaninu

savjeti (5)

Ponavljamo: kvalitetna stvar uvijek zadržava svoj oblik. Uzmite rastegljivi dio haljine ili suknje i razvucite ga, pa zatim pustite. Ako je tkanina izgubila svoju formu, onda budite sigurni da u rukama imate jeftin i nekvalitetan materijal.

6. Provjerite da li je dužina rajsferšlusa odgovarajuća

savjeti (6)

Rajsferšlusi na haljinama, suknjama ili bilo kojoj drugoj odjeći moraju da imaju jednaku dužinu sa obje strane, da budu ravni i da budu iste boje kao odjevni predmet.

7. Obratite pažnju na etiketu

savjeti (7)

Prirodni materijali, kao što su pamuk, svila ili vuna, su trajniji, pa mogu da se nose duže od sintetike. Međutim, pamuk 100% se obično skuplja poslije pranja. Zato treba birati odjeću sa dodatkom vještačkog materijala (5-30%), npr. viskoze, poliestera, najlona i slično. Ovakve stvari se neće rastegnuti i nosićete ih mnogo duže.

8. Provjerite da li se konac i materijal podudaraju

savjeti (8)

Pažljivo pogledajte šaru na odjeći i konac. Ako se motivi na tkanini i konac ne podudaraju, a šavovi su urađeni koncem druge boje, to je znak da je odjeća sašivena na brzinu. Pri proizvodnji ovakvog proizvoda prioritet je bio kvantitet, a ne kvalitet.

9. Provjerite dugmad i rupice za dugmad

savjeti (9)

Najbolje ćete primjetiti razliku između originala i kopije, između kvalitetne stvari i stvari lošeg kvaliteta, ako obratite pažnju na detalje, jer se upravo na detaljima najčešće prave greške. Zato prije kupovine obavezno pogledajte dugmiće i rupice za dugmiće na odeći. Dugmići moraju da budu čvrsto prišiveni, a končići ne smeju da štrče. Otvori moraju da budu ravni i čvrsto i precizno proštepani.

10. Provjerite boju na mjestu pregiba

savjeti (10)

Ako je boja na ručkama, kaiševima ili na mjestima spojeva bleđa, ili ako ostavlja tragove na pregibima, to je znak lošeg kvaliteta proizvoda. Takođe, ako jedan dio proizvoda izgleda svjetlije ili pak tamnije od ostatka, to je opet znak lošeg kvaliteta. Takva boja će postepeno blijediti i proizvod će izgubiti boju već poslije nekoliko pranja.

Foto: Brightside

Izvor: uspesnazena.com

Vaš komentar na članak: