31/10/2013 | Korisni savjeti | Komentari

10 prednosti koje donosi spavaća soba bez TV-a

spavaca-bez-tvaDanas je postalo normalno imati TV u spavaćoj sobi. Većina smatra da je lijepo imati šta za gledati prije nego što idete na spavanje. Da li ste ikada razmišljali da izbacite TV iz spavaće sobe? Mi vam donosimo 10 dobrih razloga za to:

1. Bolje ćete spavati

Većina nas voli da pogleda dobar film ili neku zanimljivu emisiju prije spavanja. To pomaže da se opustimo. No, čak i ako možete postaviti tajmer na TV-u da se automatski isključi, većina nas to ne radi. Rezultat: do kasno se gleda TV i imamo manjak sna.

2. Dobar primjer djeci

Kako možete reći svojoj djeci da ne smiju do kasno gledati TV kad je to upravo ono što radite u svojoj sobi? Uklonite TV i postanite dobar primjer za vašu djecu.

3. Više vremena za razgovor

Tokom dana postoji mnogo stvari o kojima se moramo brinuti. Zbog toga iskoristite vrijeme u spavaćoj sobi za razgovore sa vašim partnerom. Naravno, ako je TV uključen, to će ići otežano.

4. Više slobodnog prostora

Ako izbacite TV iz spavaće, dobit ćete slobodnog prostora koji možete iskoristiti za nešto drugo. To je velika stvar, pogotovo u malim spavaćim sobama.

5. Manje prašine

Sigurni smo da ste primjetili da TV privlači veliku količinu prašine. Prašina je jako loša, pogotov u spavaćoj sobi u kojoj bi sve trebalo biti čisto, tako da se možete opustiti i imati miran san.

spavaca-bez-tva-1

6. Više vremena za čitanje

Ako ne možete gledati TV, slijedeća najbolja stvar je čitati nešto. Kad čitate, oči se brže umaraju i lakše ćete zaspati, što je velika prednost nakon napornog radnog dana.

7. Uštedite novac za struju

TV u spavaćoj sobi može potrošiti mnogo električne energije, pogotov ako radi cijelu noć. Zašto nebi nešto uštedjeli?

8. Nema ometanja od pravih problema

TV stvara osjećaj ugode zbog čega se često zaboravi ili se odgode određeni problemi koji bi trebali biti riješeni. Izbacite TV i riješite svoje probleme.

9. Realniji pristup životu

Gledanje TV-a stvara određena očekivanja i slike koje nisu stvarne i tako da se može desiti da smo razočarani ukoliko život ne ide tačno kako treba i kako smo to vidjeli na TV-u. Izbjegnite nerealna očekivanja i fokusirajte se na stvarni život.

10. Budite brže spremni

Ako je prva stvar koju učinite kada ustanete da upalite TV, onda imate problem! TV vam odvlači pozornost i treba vam više vremena da se spremite.

( KucaSnova.com )

Vaš komentar na članak: