Urbana kuća u Bratislavi

Arhitektonska tvrtka Šebo Lichy Architects odradila je projekt urbane kuće u Bratislavi. Kuća je smještena na skošenom terenu iz kojega se pruža pogled na grad. Kuća je podijeljena na četiri nivoa. Na najnižem nivou nalazi se garaža do koje se pristupa diraktno sa ulice. Krov garaže sa zelenim krovom ima ulogu vrta u prizemlju stambenog dijela kuće. Tu su smještene društvene prostorije: dnevni boravak, kuhinja, blagovaona.

Na trećem nivou nalaze se dvije dječje i roditeljska spavaća soba, dok najviši nivo sadži kućni ured sa izlazom na terasu na vrhu ove urbane kuće.

Bratislava, glavni je i najveći grad Slovačke i sjedište Bratislavske pokrajine. Udaljena je samo 60 km od Beča, a prije Prvog svjetskog rata njegovo je predgrađe bilo povezano s Bratislavom električnim tramvajem. S obzirom na međusobnu udaljenost, Beč i Bratislava su najbliži glavni gradovi u Europi. Granice grada gotovo dosežu državne granice s Austrijom (4 km) i Mađarskom (13 km).

Na istočnoj obali Dunava nalazi se znamenita povijesna jezgra, a na zapadnoj se smjestio moderni dio grada. Nekada poznat kao njemački Pressburg, mađarski Pozsony ili hrvatski Požun oduvijek je bio jedno od kulturnih središta Srednje Europe. Kao središte višestoljetne povijesti bio je raskrižje brojnih kultura i trgovinskih putova. Danas je najvažnije industrijsko i kulturno središte Slovačke.

Kao središte višestoljetne kulture Bratislava obiluje brojnim kulturno povijesnim građevinama koje su većinom smještene u starom dijelu grada koje je glavno mjesto bogatih kulturnih događanja tijekom cijele godine.

Izvor: www.mojstan.net

Vaš komentar na članak: