Trikovi za uređenje doma: Oaza harmonije u 15 poteza

Ergonomski raspoređen nameštaj, prava veličina tepiha i slike na odgovarajućoj visini učiniće vaš dom prijatnim i komfornim.

uredjenje-doma-trikovi-i-savjeti-3

DNEVNA SOBA

Da bi dnevna soba bila udobna, klub-sto treba da bude lako dostupan, a lampe dobro raspoređene.

1: Slika
Većina ljudi ogledala ili slike postavlja previše visoko. Okačite ih na 20–25 centimetara iznad sofe. Dovoljno je podignuto da ne udarite glavom kad se naslonite, a dovoljno nisko da vidite sofu i sliku kao jednu celinu.

2: Klub-sto
Klub-sto treba da bude od tri do pet centimetara niži od rukohvata na kauču, da se ne naprežete da uzmete knjigu ili spustite šoljicu kafe. Dužina stočića treba da bude dve trećine dužine sofe.

3: Lampe
Stone lampe postavite tako da donji deo senke bude u visini ramena kada sedite. Izbegavajte previsoke podne lampe, neće delovati kao celina sa kaučem.

4: Abažur
Da vas sijalica ne bi zaslepljivala, lampu stavite na visinu na kojoj abažur zaklanja sijalicu kad stojite ili donji deo kad sedite.

5 : Tepih
Veličinu tepiha izaberite tako da ostane po 45–50 centimetara parketa sa svake strane da soba ne bi izgledala pretrpano. Mali tepih, dužine od 120 do 180 centimetara, treba da stoji sam ispod klub-stola. Ako je tepih od 240 do 300 centimetara ili veći, može da bude podvučen ispod prednjeg dela kauča.

6: Zavese
Da biste naglasili visinu prostorije, zavese zakačite što bliže plafonu i pustite ih da dodiruju pod.

uredjenje-doma-trikovi-i-savjeti-1

HODNIK

U tipično uskom prostoru najvažnije je da nameštaj ne ometa kretanje.

1: Rasveta
Zidne lampe ili luster postavite tako da donji deo bude na visini od 180 centimetara od poda. Ako ih postavite previsoko, izgubićete vizuelni efekat, a ako ih postavite prenisko, skratićete prostor.

2: Ogledalo
Ogledala postavljena u hodniku ili foajeu reflektuju svetlo, daju svetliji i prijatniji izgled. Veliko ogledalo postavite u najširem delu hodnika, a više malih ogledala možete da postavite na najduži zid.

3: Prostirka
Uska prostirka odaje utisak prostranosti, a dužina treba da bude manja nego dužina hodnika.

4: Polica
Izaberite usku konzolu ili stočić koji neće ometati prolazak kroz hodnik, a koji su dovoljni da spustite poštu i ključeve. Ne treba da budu od zida do zida da bi prostor izgledao veći.

5: Lampa
Stona lampa može da bude viša nego u dnevnom boravku. Idealna visina je od 45 do 50 centimetara

uredjenje-doma-trikovi-i-savjeti-2

SPAVAĆA SOBA

Da biste izbalansirali veliki krevet sa ostalim nameštajem, izbegavajte majušne stolove i držite se simetrije.

1: Uzglavlje
Kad se naslonite da čitate, visina uzglavlja ne treba da bude niža od visine vaših ramena, tako će vam pružati potporu kad sedite.

2: Lampa
Lampu za čitanje pozicionirajte tako da vam svetlo pada u visini ramena, da vam glava ne bi pravila senku.

3: Stočić
Ako imate dva kreveta, stolovi širine 36 centimetara su u redu, ali uz veliki krevet bolje izgleda sto širine šezdesetak centimetara. Na njega možete da spustite sve što vam je potrebno. Idealna visina stola je nešto niža od visine nameštenog kreveta.

4: Tepih
Tepih postavite u prostoru u kom prilazite krevetu, sa donje ili bočne strane. Mali su bolji izbor pošto veliki krevet dominira i pokrio bi veći deo tepiha.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: