Trikovi kako optički povećati ili smanjiti prostor

Izbor namještaja, dekoracija i boja bitno će utjecati na to koliko ćemo se ugodno osjećati u nekom okruženju. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako vizualno povećati ili smanjiti prostor.

Osim što utječu na naše raspoloženje, boje doprinose stvaranju osjećaja skučenosti ili prozračnosti. Vesele jarke boje istaknut će dio prostorije na koji smo posebno ponosni i vizualno osvježiti crno-bijele interijere. Ipak, pretjerana uporaba jarkih boja stvorit će nemiran ambijent, ali prostoriju i optički sužiti. Nenametljive svjetle nijanse s druge strane odaju dojam prostranosti.

Osim o izboru nijanse, ništa manje bitno je i pitanje tople ili hladne boje. Plava, ljubičasta i neke nijanse zelene vizualno povećavaju prostor, ali ga i rashlađuju. Česte su u mediteranskim interijerima, kao i u ljetnoj shemi dekoriranja. Komadi namještaja i zidovi obojeni u neku od hladnih boja djeluju međusobno udaljeniji nego što zaista jesu. Iznimka su interijeri u kojim nedostaje prirodne svjetlosti, u kojima se preporučuje uporaba nježno žute ili blijedo narančaste.

Malu i tamnu spavaću i dnevnu sobu optički možemo povećati uz nekoliko trikova: jednobojnim plohama, svjetlim nijansama na zidovima, kao i ogledalima koja prostoru daju dubinu. Osim ogledala, preporučljiva je upotreba stakla, poliranog i kromiranog metala te lakirane površine visokog sjaja koje reflektiraju svjetlost.

Dojam prostranosti postižemo uklanjanjem vrata između pojedinih prostorija, ukoliko to prostor naravno dopušta. Tapete s krupnim uzorkom treba odstraniti, a vrlo je bitno obratiti pozornost i na rasvjetna tijela. Usmjerena svjetlost stvara više sjene i diskretniju atmosferu, za razliku od rasvjetnih tijela koja ravnomjerno raspršuju zrake svjetlosti po cijelom prostoru. Valja imati na umu kako dijelovi prostorije koji su skriveni u sjeni vizualno nestaju. Prostoriju možemo produljiti i ako strop ili pod ukrasimo motivom uzdužnih pruga.

Manji interijeri bit će vizualno veći, ali će imati i realno više slobodnog prostora ukoliko u njima ima manje namještaja. Dobar izbor su multifunkcionalni komadi namještaja, no želite li u interijeru zadržati nešto veće elemente preporučljivo je da oni budu u boji zidova ili izrađeni od prozirnih materijala. Osim što skupljaju prašinu, riješite se i nepotrebnih ukrasnih figurica ili barem jedan dio spremite u komodu ili ormar.

Iako većina muku muči s malom kvadraturom, slijedi nekoliko savjeta za one koji prostoriju žele vizualno smanjiti. Dugačka prostorija djelovat će manje ako najudaljeniji zid obojimo u neki od tamnijih tonova ili toplom bojom. Strop možemo prividno ‘spustiti’ ako ga također obojimo u tamnu ili toplu boju, ili ukrasimo štukaturama. Sličan efekt imat će i ako gornji pojas zida obojimo istom bojom koju smo upotrijebili na stropu. Pod dekorirajte tepisima, a djelotvorno rješenje je i postavljanje mrežastog ili poprečnog uzorka na pod (poput poprečno posloženog parketa).

Funkcionalno opremljen dom bez obzira na kvadraturu, omogućit će svojim korisnicima ugodan i opušten život.

Izvor:

Vaš komentar na članak: