Svetlo i štedljivo: VELUX aktivna kuća u Rusiji

Ova kuća, smeštena u okolini Moskve, je pravi reper za nisko-energetsko građevinarstvo.

Uloga ove aktivne kuće je da pokaže da je moguće graditi nisko-energetske kuće u Rusiji – sa pravom kombinacijom arhitektonskog dizajna, tehničkih elemenata i materijala. Aktivna kuća ima zdraviju i ugodniju unutrašnju klimu za stanare i obezbeđuje izdašno snabdevanje dnevnom svetlošću i svežim vazduhom.

Kalkulacije pokazuju da kuća koristi gotovo pet puta manje energije nego što je predviđeno aktuelnim građevinskim regulativama, a 7-8 puta manje nego prosečna kuća u Rusiji. Ukupna potrošnja energije je iskalkulisana da bude oko 110 kWh/m2 godišnje.

Projekat je planiran i koordinisan sa jednom od vodećih investicionih kompanija u moskovskom regionu, The Zagorodny Proekt Company. VELUX Group-a radi vredno danas na rešenjima za budućnost promovišući arhitekturu koja poboljšava kvalitet života i održivi razvoj društva.

Aktivnu kuću u Rusiji projektovao je ruski arhitektonski biro Polygon Lab. Kuća se nalazi u okolini Moskve, u regiji Zapadnaya Dolina, novoj rezidentalnoj oblasti koja još u razvoju i planira se izgradnja još aktivnih kuća uskoro.

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: