Šta smrdi? Kako učiniti da vam kuća miriše lijepo!

I vaš dom može da ostavi odličan prvi utisak

Prva stvar koju primjetimo kad uđemo u nečiju kuću je miris. Da li se nešto peče u rerni ili je negdje naprskano sredstvo za čišćenje, vaš nos će osjetiti tačno ono što se dešava u toj kući. Vjerovatno zato što kada dolazite spolja, gdje je prostor otvoren i nema nikakvih mirisa, vaš mozak brzo registruje promjene u vazduhu.
Čak i najčistija kuća može imati neprijatan miris s vremena na vrijeme. Kako da spriječite neprijatne mirise i kako da učinite da vaš dom miriše neodoljivo?

Šta smrdi?

Postoji mnogo uzroka neprijatnih mirisa u vašem domu. Ako imate djecu, to je od kake i bljuckanja. A, ako imate kućne ljubimce, opet kaka i bljuckanje. Hrana je odličan izvor raznih aroma i prijatnih i neprijatnih. Većina drugih uzroka vodi do čistoće ili bolje rečeno do nečistoće. Nepoželjni mirisi su generalno uzrokovani bakterijama u vašoj kući. Kuhinja i kupatilo su ustvari legla bakterija koje se razvijaju u vlažnoj sredini sa hranom ili otpadom.

Kako neprijatne mirise držati podalje

Ne treba da živite u sterilisanoj sredini da bi vaš dom mirisao prijatno. Čak i čista kuća može da miriše neprijatno s vremena na vrijeme. Ključ je pronaći izvor neugodnog mirisa, a zatim ga se riješiti. Ako smrad pokušate prikriti drugim mirisom, samo ćete pogoršati stvar i dobiti lošu mješavinu mirisa. Evo na primjer, ako spremate ribu i onda poprskate prostor osvježivačem, dobicete ribno-cvijetni miris, što uopšte nije bolje od mirisa same ribe.

Evo nekoliko savjeta koje možete koristiti svakodnevno, da biste se otarasili loših mirisa u kuci:

Praznite svoju kantu za smeće. Razmislite samo šta sve bacate u kantu u toku dana. Kako se otpad nalazi na sobnoj temperaturi, mirisi su neizbježni. Zamijenite vašu kantu za smeće manjom i naviknite se da mijenjate vreću nekoliko puta na dan.

Riješite se kante za pelene. Razmislite malo!Čak i kad je prazna, miriše jako neprijatno. Lakše je da pelene bacite u kantu za smeće koja je u kuhinji, jer se ona prazni 2-3 puta dnevno, nego u kantu namjenjenu za pelene, jer njoj treba i po nekoliko dana da se napuni. A toliko otpada i bakterija u dječijoj sobi nije poželjno.

Spriječite neprijatne mirise prije nego se pojave. Sve što prospete na kuhinjski pod, pokupite što prije možete; Obrišite WC šolju svako veče prije spavanja; Uveče, poslije zadnjeg obroka ispraznite kuhinjsku kantu za smeće, čak i ako nije puna. Hrana koja ostane u kanti tokom noći, smrdjeće jako sledeće jutro.

Koristite svoj aspirator dok kuvate. Posebno ako spremate ribu ili nešto pržite.

Redovno čistite rernu. Ako vam rerna miriše neprijatno kad je zagrijavate prije stavljanja hrane unutra, vrijeme je da je očistite. Ako vam se nešto prosulo tokom pečenja, očistite je neposredno poslije spremanja jela. Ako prosuto ostane na dnu rerne, mirisaće vam svaki sledeći put kad je budete koristili, sve dok je ne očistite. Prosuto takođe može da se zapekne na dnu ako se blagovremeno ne očisti i to onda stvara dodatni problem pri čišćenju. Rerna bi trebalo da se čisti 3-4 puta godišnje, zavisno o toga koliko je često koristite.

Otvorite prozore . Ako vremenski uslovi dozvoljavaju, otvoriti prozore je najjednostavniji način da vaš dom trenutno zamiriše svježe. Pustite da vazduh cirkuliše. Loši mirisi će ubrzo naći put van iz vaše kuće, prije nego li se počnu gomilati.

Jako je bitno da otvorite prozore u vašoj kući kad god imate priliku za to. Vazduh unutra može biti zagađeniji nego vazduh napolju, pogotovo ako koristite mnogo sredstava za cišćenje.

Dodavanje aroma

Volite li miris toplog peciva i kolača, onda je za vas miris vanile i cimeta. Možda, pak, uživate u mirisima proljećnog cvijeća. Šta god da preferirate, postoji brdo proizvoda na tržištu, koji su nam dostupni u svakoj prodavnici. Važno je pronaći aromu koja miriše prirodno, koja nije parfimisana i koja vam neće preopteretiti nos.

Postoje i proizvodi koji nisu samo za pokrivanje neprijatnih mirisa, nego ih i eliminišu. To su obično mirisi u spreju.
Svijeće su drugi način da vaš dom obogatite lijepim aromama. Ima ih raznih oblika, veličina i mirisa.

Koristite prirodne osvježivače

Prirodni osvježivači vazduha možda ne djeluju tako brzo kao oni koje kupite i poprskate okolo, ali su definitivno bolji za vas i čak i mirišu bolje.

Soda bikarbona je klasični absorber neprijatnih mirisa. Stavite posudu sa sodom bikarbonom na mjesto gdje mirisi stvaraju problem i neprijatnost. Poprskajte je po tepihu, ako i tu imate problem sa mirisima i ostavite tako neko vrijeme ili čak i preko cijele noći prije nego što pokupite usisivačem. Ne daje neki prijatan miris, ali to i nije poenta kada se koristi soda. Ona je samo absorber.

Razne biljke mogu pomoći da prostorija miriše lijepo. Grančica ruzmarina ili lavande je odlican izbor, naročito ako ih možete ubrati svježe. Ako ne, i osušene takođe mirišu lijepo.

Prokuvano bilje i začini takođe djeluju. Mnogi ljudi vole miris cimeta ključalog u vodi. I kriškice limuna u ključaloj vodi ili limunov sok sjajno mirišu. Vanila, pomorandža, menta, karanfilić i muškatni oraščić, takođe mirišu lijepo kada se prokuvaju.

Vaše omiljeno eterično ulje može vam poslužiti za osvježenje prostorije. Kapnite malo ulja na komad vate i ostavite u sobi.

I sobne biljke pomažu boljem kvalitetu vazduha. Ima raznih biljaka koje čiste vazduh na različite načine, ali generalno, dobre su u pročišćavanju. Ne pretjerujte sa zalivanjem biljaka, jer onda možete imati problem sa ustajalom vodom ili previše mokrom zemljom, što uzrokuje neprijatne mirise.

Izvor: zenasamja.me

Vaš komentar na članak: