Osvetljenje životnog prostora je veoma važno

dnevna-soba-osvetljenje

Osvetljenje je jedan od ključnih elemenata uređenja Vašeg doma. Dobro osvetljenje je zaslužno što vaš dom odiše prostranstvom, toplinom i pruža osećaj dobrodošlice. Takođe, može napraviti stimulativnu atmosferu za zabavu ili mirnu i opuštenu atmosferu za smiraj dugog i napornog dana.

Loše i dobro osvetljenje

Loše osvetljenje u kući može da prouzrokuje glavobolje, frustraciju i svađe između ukućana. Ključ je u tome da napravite fleksibilnu mapu “putanje” kroz kuću i sve prostorije u toku dana i na taj način proverite da li su prekidači za svetlo na dostupnim mestima, da li su svi delovi sobe dobro osvetljenji i da li osvetljenje u Vašoj kući olakšava ili otežava kretanje.

Dobro osvetljenje znači da ste jednim klikom prekidača u mogućnosti da potpuno promenite atmosferu u Vašoj prostoriji.

Prirodna svetlost, električno osvetljenje i boje su usko povezani. Sve su ovo stvari o kojima treba voditi računa i iskombinovati ih pre početka sredjivanja stana. Prirodno svetlo je najbolji način da se osvetli dom. Nažalost, kvalitet tog svetla varira od strane sveta na koju Vaš stan ili soba “gleda”. Međutim, i kada stan nije najsrećnije prirodno osvetljen, moguće je rešiti svetlo u stanu i uz pomoć druga dva elementa. Naučno je dokazano da na stanje našeg duha i našeg raspoloženja u velikoj meri utiče svetlo, bilo da je prirodno ili veštačko.

dnevna-soba-svetlo1

Kombinovanje različitih vrsta osvetljenja

Kombinacija prirodne svetlosti i električne rasvete treba da se prilagođava različitim raspoloženjima i aktivnostima. Zato osvetljenje u, na primer, dnevnoj sobi treba da bude dovoljno kako bi se zadovoljio tako širok spektar različitih aktivnosti. Ovo se jednostavno postiže korišćenjem osvetljenja koje je fleksibilno i po količini i po kvalitetu. Umesto samo jedne osrednje sijalice koja visi u centru sobe, možete dati mašti na volju i upotrebiti spotove, ukrasne stone lampe, lampe za čitanje, zidna svetla, možda svetla za sliku ili da istaknete zanimljiv predmet.

Osvetljenje: lepo, praktično, zdravo!

Razmislite o funkcijama koje treba određena prostorija da ispunjava. Svetlo treba da bude praktično, pa radni sto mora biti dobro osvetljen, ali, takođe, ono služi i da ulepša Vaš životni prostor: usmeren snop svetlosti može da istakne ukrasni predmet ili sliku. Mora se, naravno, obratiti pažnja i na zdravlje: ne koristite halogene svetiljke na radnom stolu, blizu očiju, jer mnogi tvrde da su veoma nezdrave.

dnevna-soba-s-prozorima1

Različita osvetljenja u jednoj prostoriji

Lampe su, dakle, osnova estetike prostora, a različite, možda čak i u drugačijim bojama, mogu da se koriste za definisanje nekoliko okruženja u okviru iste prostorije. Na primer, u blizini garniture u dnevnoj sobi postavite difuzno svetlo, na primer podnu lampu. Postoji mnogo različitih vrsta podnih lampi. Uvek je bolje nabaviti one sa regulatorom jačine svetla. Prigušeno svetlo je odlično i za gledanje televizije, jer pomaže da se oči u mraku ne naprežu. Podna lampa ipak ne bi smela da reflektuje svetlost u televizoru.

Što se boje zidova tiče, ako u prostoru dominira jako osvetljenje, nije dobro da zidovi budu beli ili sa sjajnim premazima.

spavaca-svetlo1

Osvetlite Vaš dom

Loše osvetljenje može da poružni najbolji i najskuplji nameštaj, baš kao što dobro postavljena rasveta može da umanji druge nedostatke u kući. Da biste imali dobru i efikasnu rasvetu potrebno je napraviti pametnu kombinaciju direktnog, indirektnog i difuznog osvetljenja koje će biti postavljeno u zavisnosti od rasporeda nameštaja u stanu.

Da biste postigli ono što želite sa osvetljenjem, nije dovoljno da izaberete odgovarajuću vrstu lampe. Važno je da pronađete najpogodniji model za Vaše lične potrebe. Ponuda je ogromna, pa ne bi trebalo da bude teško da pronađete ono što odgovara vašem senziblitetu, a ujedno se uklapa u vaš enterijer.

Izvor:

Vaš komentar na članak: