Osam neobičnih načina za čišćenje srebrnine

Vratite sjaj potamnjelom srebru, neka ponovno zasja nakon čišćenja nekom od ovih uobičajenih domaćinskih potrepština.

Aluminijska folija

Prokuhajte litru vode sa žlicom sode bikarbone i komadom aluminijske folije. U posudu na 10 sekundi (ili više ako je jako potamnjelo) stavite srebrninu i izvadite pomoću kuhinjske hvataljke. Ako je i dalje tamno, napravite gustu smjesu od 1/4 šalice sode bikarbone i dvije žlice vode. Nanesite vlažnom spužvom, a zatim isperite i osušite.

Prašak za rublje

U posudu srednje veličine stavite aluminijsku foliju i napunite vrućom vodom. Umiješajte žlicu praška za rublje i potopite srebrninu na jednu minutu. Isperite čistom vodom i osušite na zraku.

Kečap

Malu količinu stavite na papirnati ručnik i lagano utrljajte preko potamljenilh mjesta. Ako je potrebno, neka stoji 15 minuta, potom istrljajte i obrišite mekanom krpom. Ako srebrnina ima procjepe, koristite četkicu za zube.

Kukuruzni škrob

Napravite tijesto do kukuruznog škroba i vode, nanesite vlažnom krpom i pustite da se osuši. Obrišite malo grubljom krpom ili ručnikom.

Antibakterijsko sredstvo za ruke

Stavite malo gela za dezinfekciju na mekanu krpu i trljajte kako bi srebro opet dobilo sjaj.

Kaladont za zube

Iscijedite malu količinu kaladonta na krpu i ispolirajte srebrninu. Potom isperite.

Regenerator za kosu

Ako želite spriječiti tamnjenje, na čisto srebrno istrljajte regenerator.

Ocat

U pola šalice bijelog octa pomiješajte 2 žličice sode bikarbone i u smjesu potopite srebrninu na dva do tri sata. Isperite ispod hladne vode i dobro osušite.

Izvor: magazin.net.hr

Vaš komentar na članak: