Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Od kamenja sakupljenog po svijetu sagradio kuću iz snova

Advertisement

Građevinski majstor iz turskog grada Kayseri Bekir Yildiz, napravio je kuću od kamenja različitih veličina i boja, koje je sam sakupljao u različitim dijelovima svijeta.

Yildiz je koristio kamenje koje je skupio čak u Jeruzalemu i oko mesdžida Al-Aksa. Ovaj 60-godišnjak, u razgovoru sa novinarom Anadolije, istakao je da je radio na građevinskim poslovima u Izraelu 16 godina, te da se prije četiri godine vratio u svoje selo, kod Kayserija.

Simpatični starac kaže da mu je oduvijek bio san izgraditi kuću od kamenja koje skuplja u inozemstvu i da je jako sretan što je konačno ispunio svoju želju.

“Htio sam da u kući imam tragove iz različitih geografskih područja, a ujedno i iz moje domovine. Jedan prijatelj, koji je znao za moj san, napisao je moje ime na velikom kamenu, još dok smo radili u Jeruzalemu. U gradu Al-Halil, našao sam kamen na kojem piše ‘Allah’. Skupljao sam kamenje i kod mesdžida Al-Aksa. I sve sam to pomalo prenosio avionom, kad sam išao u posjetu kući. Jednom sam iz Izraela donio kamen težak 50 kilograma, i to u krilu. Na aerodromu su mi pravili problem i morao sam se potruditi da ih ubijedim. U Turskoj sam skupljao kamenje najčešće u Kayseriju, Konyi, Antaliji, Ankari i okolnim selima. Svi koji vide kuću, iznenade se“, rekao je Yildiz.

On je kazao da je kuća ispala tačno onako kakvu je zamišljao, a njegova supruga Ayse Yildiz je naglasila kako je Bekir sam nosio svo kamenje.

“Neprestano je skupljao kamenje i nije se obazirao na svoje godine. Nosio je preteško kamenje“, ističe Ayse.

Predsjednik mjesne zajednice Bayram Kus smatra da je Bekirova kuća poput historijskog spomenika.

Izvor: klix.ba

Vaš komentar na članak: