Obnovite svoj stari namještaj kod kuće (Tutorijal)

Dok je za neke obnova starog namještaja uvjetovana ekonomskim razlozima, u posljednjih nekoliko godina sve više se širi trend obnove starog namještaja zbog – trenda… Tako se na brojnim internetskim stranicama mogu naći odlični tutorijali kako to učiniti kod kuće, uz što manje troškova, a da na kraju budete zadovoljni s rezultatom.

obnova namjestaaja01

Ne trebate biti drvodjelac, pa čak niti imati neke posebne prakse u obradi i bojanju drva. Potrebno je nešto strpljenja, volje, pravog alata i boja s kojim ćete postići željeni rezultat i kvalitetno obaviti posao.

Ovaj tutorijal će vam korak po korak objasniti kako obnoviti i dati novi sjaj i namjenu starom i oronulom ormariću s ladicama.

obnova namjestaaja02

1. korak – brušenje drva

Prije svega, brušenjem drveta potrebno skinuti ne samo staru boju, nego i izravnati eventualne neravnine i oštećenja drva, mrlje i slično. Moguće je ručno brušenje drveta papirom za brušenje (preporuča se papir za ručno brušenje laka), no mnogo ćete lakše, brže i kvalitetnije obaviti posao električnom brusilicom za drvo.

Nije potrebno izbrusiti svu boju s drveta, nego samo sloj završne boje ili laka. Nakon toga, površinom drveta prođite finim brusnim papirom kako biste dobili finu zaglađenu površinu.

obnova namjestaaja03

2. korak – popravak oštećenja

Stari drveni namještaj često na sebi ima oštećenja, razna udubljenja, ogrebotine, rupe od kukaca ili od uklonjenih ručki i ključanica koje vam više ne trebaju. Sve to možete popraviti nivelir masom za drvo ili kitom za drvo. Nakon što ste zakrpali i popravili sva oštećenja i masa se dobro posušila i stvrdnula, zakrpana mjesta ponovno poravnajte finim brusnim papirom kako bi se ona do kraja izravnala i ujednačila s površinom drveta. Nakon toga, detaljno prebrišite površine vlažnom krpom koja ne ostavlja nikakve dlačice.

obnova namjestaaja04

3. korak – temeljna boja

U načelu, temeljna boja nije vam potrebna, osim ako želite da taj komad namještaja traje još dugi niz godina. Inače, današnji lakovi za drvo odlično funkcioniraju bez temeljne boje, iako s vremenom može doći do određenog skidanja i ljuštenja boje. Ako želite da površina namještaja koji obnavljate bude zaista lijepa i glatka, te ako vam se ne žuri s obnovom, temeljna je boja definitivno ono što trebate nanijeti. Također, nakon nanošenja temeljne boje blažim brusnim papirom možete izravnati moguće greške koje su nastale tijekom nanošenja boje. Za one koji ne vole nanošenje boje kistom, postoji i temeljna boja u spreju.

obnova namjestaaja05

4. korak – lak za drvo

Nakon što se temeljna boja (ako ste je nanosili) dobro posušila, te ste izbrusili sve zasušene tragove kapanja boje i neravnine od poteza kistom, možete početi s nanošenjem završnog laka ili boje za drvo. Nakon što se prvi sloj dobro osušio, ponovno lagano izbrusite moguće greške i pažljivo nanesite drugi sloj.

Preporuka: Kupite kvalitetniji kist za drvo (ako nemate boju u spreju), jer ne samo da će vam nanošenje boje biti lakše, nego nećete imati probleme s otpalim dlačicama koje je teško ukloniti. Za veće ravne površine možete upotrijebite valjak, no kutove, rubove i druge slične rezbarene površine morat ćete ravnati kistom.

obnova namjestaaja06

Dodatni savjeti

Vrlo često se postavlja pitanje treba li bojiti namještaj iznutra. Općeniti odgovor je teško dati jer, naravno, ovisi o kojem je komadu namještaja riječ. No, u praksi se najčešće ne boji unutrašnjost, jer boja može uzrokovati ljepljivost i otežano klizanje ladice i njezino otvaranje i zatvaranje. U ovom primjeru koji je ovdje predstavljen obojani su samo okviri ladica. Kada je pak, primjerice, riječ o vratima ormara, možete ih obojiti i iznutra.

obnova namjestaaja07

Ovisno o ukusu i željama, stare ručke za namještaj možete zamijeniti novima. To je najbolje učiniti na kraju. Ako trebate bušiti nove rupe, budite precizni, kako bi ručke bile ravne i centrirane.

obnova namjestaaja08

obnova namjestaaja09

Izvor: zena.hr

Vaš komentar na članak: