Najčešće greške koje mnogi rade u kuhinji

Saznajte je li neke vaše loše navike u kuhinji negativno utječu na pripremanje jela i ukus hrane. Iako vam se možda čini da dajete najbolje od sebe, puno je toga što vjerojatno radite krivo.

Mnogi od nas usvojili su svojevrsne majčine ili bakine tajne kad je kuhanje u pitanju. Neki su možda to znanje upotpunili savjetima profesionalaca, a neki jednostavno eksperimentiraju po svom pa usput shvate što i kako treba. Bez obzira na to koliko svatko od nas zna, uvijek ima još puno toga što možemo naučiti, uključujući i neke osnove.

Imajući sve to na umu, evo nekih najčešćih kuhinjskih pogrešaka i savjeta kako ih popraviti.

Mrcvarenje pire krumpira

Iako zvuči jednostavno pripremiti pire krumpir, postoje pravila kojih se dobro pridržavati. Dakle, kuhajte krumpir dok ne omekša, a ne dok se ne raspadne. Ocijedite ga dobro i okanite se električnog miksera. Koristite ručnu gnječilicu za krumpir. O tome kakav će biti pire krumpir ovisi dosta i o vrsti krumpira. Crveni krumpir nakon kuhanja ima voštanu teksturu, ne raskuhava se, zadržava oblik i to ga čini odličnim za krumpir salate, ali za pire nije dobar jer ga je potrebno previše gnječiti i pomalo je ljepljiv. Ruset ili Courage vrste krumpira najbolje su za glatki i fini pire.

‘Ubijanje’ svježeg bilja

Ako svježe bilje držite u plastičnoj vrećici u hladnjaku, vjerojatno će kroz nekoliko dana svježe bilje postati ljigavo i smeđe. Postoji bolji način da ga očuvate. Izvadite bilje iz vrećice, malo mu odrežite završetke i zatim ga umočite u u posudu s vodom kao što biste učinili s buketom svježeg cvijeća. Celer i peršin možete pohraniti u vrećicama u hladnjaku, ali metvicu, timijan, ružmarin i slično bolje, bolje je držati u ‘vazi’ na sobnoj temperaturi.

Rashlađivanje namirnica kojima to nije potrebno

Možda nam zdrav razum govori da je dobro da sve držimo u hladnjaku, ali nije tako. Krumpir i rajčice, na primjer, izgube teksturu i okus ako ih držimo u hladnjaku.

Uništavanje tjestenine

Mnogi tjesteninu kuhaju u malom posuđu i s nedovoljno vode, ali to nije dobro. Tjesteninu je bolje kuhati u većem posuđu i u većoj količini vode. Prvo pustite da voda proključa, a zatim dodajte tjesteninu.

Ispiranje rezanaca

Vaša tjestenina želi na sebi nositi umak poput lijepe jakne. Kad isperete tjesteninu nakon kuhanja, ispirete škrob na koji bi se umak bolje primio. Rezultat je skliska tjestenina za koju se umak neće primiti.

Krivo tretiranje bjelanjaka

Tučeni snijeg od bjelanaca kolačima i nabujcima osigurava prozračnu strukturu, ali pod jednim uvjetom – da je dobro napravlje. Tučeni snijeg od bjelanaca treba biti ‘pufast’, kremast i sjajan. Pobrinite se i da na njemu ne ostane ni trunčica žumanjka prilikom odvajanja. Neka bjelanci nakon odvajanja odstoje neko vrijeme. Za izradu koristite čistu i suhu zdjelu te nastavke električnog miksera. Neka mikser bude na najvećoj brzini dok šlag od bjelanjaka ne postane krut. Nemojte pretjerati s miksanjem jer bi smjesa mogla postati zrnasta.

Hrana treba ‘odmoriti’

Nakon što izvadite iz pećnice meso ili pečena jela, hrana treba odstajati nekoliko minuta prije posluživanja. Kad je meso u pitanju to spriječava sokove da iscure i meso je sočnije, a kod jela kao što su složenci i lazanje to pomaže da se tekućina apsorbira.

Pretrpana tava

Prilikom pripreme jela u tavama mnogi se trude popuniti tavu namirnicama što je više moguće. Kad se hrana kuha to oslobađa vodu, koja se pretvara u paru, ali para se ne može osloboditi ako je tava pretrpana. Ako pripremate nešto što bi trebalo biti hruskavo, a ne premekano, nemojte pretrpati tavu.

Previše omekšani maslac

Zar niste dobro pročitali recept? Maslac treba omekšati na sobnoj temperaturi. Ali vama se žuri i sve je spremno, a maslac je tvrd jer ste ga tek izvadili iz hladnjaka pa ga stavljate u mikrovalnu, zar ne? I onda se čudite zašto vam kolačići imaju čudnu teksturu. Maslac mora biti mekan, ali ne premekan. Pustite ga da omekša na sobnoj temperaturi onoliko koliko je potrebno da ga možete upotrijebiti.

Mrcvarenje tijesta

Za pripremu kruha tijesto mora biti žilavije i potrebno ga je dobro umijesiti. Međutim, za kolače i kolačiće tijesto se tretira drugačije. Mrcvarenjem tijesta postiže se veća žilavost tijesta, a to za kolače nije dobro. Ako pripremate tijesto za kolače i kolačiće, umijesite ga lagano i nježno.

Nepoznavanje vaše pećnice

Vaša pećnica želi biti shvaćena. Jeste li imali dovoljno vremena da se upoznate? Možda vam zvuči smiješno, ali svaka pećnica radi drugačije i mnoge pećnice na nekim mjestima jače peku. To možete lako testirati. Narežite kruh na šnite, poslažite ih na rešetke za pečenje i vrlo brzo će vam biti jasno koja su to mjesta.

Pogrešno kuhanje vode

Sigurno ste čuli da je netko za nekoga rekao da ni vodu ne zna zakuhati. To biste mogli biti i vi. Krčkanje i kuhanje se razlikuje i uvelike utječe na ono što kuhate. Kod krčkanja mjehurići se na površini pojavljuju svakih nekoliko sekundi. Kod kuhanja voda bi trebala ključati i imati puno mjehurića. Ako pripremate meso ili ribu stavite namirnice u hladnu vodu i dovedite ih do krčkanja. Ako kuhate povrće ili tjesteninu, ubacite ih u vodu koja je zakuhala.

Izvor: magazin.net.hr

Vaš komentar na članak: