Najbolji mogući način da se riješite moljaca jednom zauvijek

Kad primjetite kuhinjske moljce, počnite djelovati brzo. Jer ove male nemani u trenu mogu zauzeti vašu smočnicu i kuhinjske kabinete, te početi izlagati jajašca.

Ako vam se čini da je problem tek u začetku i da imate vremena djelovati, jer ste vidjeli tek jednog moljca, ne čekajte nego odmah poduzmite ove korake kako bi ih se riješili i spriječili njihov povratak.

Prvi korak

Ispraznite zahvaćena područja i to u potpunosti. Izvadite svaku konzervu, kutiju, većicu ili bočicu. Cijelo vrijeme tražite ličinke ili sitnu paučinu bilo kakve vrste. Također, pripazite na male rupe na pakiranjima i zapamtite da tražite moljce, ali i njihove ličinke. Provjerite i ispod poklopaca na staklenkama jer nekad znaju tamo polagati jaja, a ako planirate zadržati ijednu staklenku iz zahvaćenog područja, operite je sa što toplijom vodom i detedžentom, te dobro izribajte.

Drugi korak

Sad se trebate riješiti sve suhe hrane koja je bila u otvorenom pakiranju. Velika je vjerojatnost da ćete se trebati riješiti i one u zatvorenom pakiranju, pogotovo ako na vrećicama ili kutijama ima ikakvih rupica. Temeljito pregledajte sve, a ako na nekom području vidite makar samo jednog moljca, znajte da je vjerojatno sve što se ne može hermetički zatvoriti zahvaćeno moljcima. Bolje da i bacite ono za što niste sigurni je li ‘palo u šake’ moljaca, nego da se s njima mučite još dugo vremena.

Treći korak

Ako je moguće, pomaknite i police sa zahvaćenih područja. U svakom slučaju, usisavačem (ručnim) prijeđite svaki milimetar površine i sve dobro izribajte koristeći mješavinu koja se sastoji, u omjeru 50/50, od octa i tople vode. Ako imate, dodajte paprenu metvicu u mješavinu, jer nju kuhinjski moljci mrze. Posao završite pranjem poda s istom mješavinom. A krpu ili mop kojeg ste koristili pri pranju, kako biste bili sigurni da ste posao obavili kako treba, na kraju očistite izbjeljivačem.

Četvrti korak

Pričekajte nekoliko tjedana prije nego u potpunosti vratite sve namirnice na mjesta koja ste prije očistili. Ako se problem i opet javi, možete ponoviti gore navedene korake, no ovaj put proširujući područje čišćenja, samo što ćete imati manje toga za baciti, jer ćete vjerojatno imati i manje namirnica na raspolaganju.

Jednom kad ste se uspješno riješili kuhinjskih moljaca, poduzmite sljedeće korake kako se oni više ne bi vratili:

Pospremite sve suhe namirnice u plastične ili staklene posude koje se mogu hermetički zatvoriti.

Ostavite paprenu metvicu, lovor ili mentol na policama, po mogućnosti u otvorenim vrećicama.

Redovito provjeravajte stanje i ako ikad opet uočite kuhinjskog moljca brzo djelujte kako biste što prije spriječili njihovo razmnožavanje. U krajnjem slučaju, puno je lakše raščistiti jednu policu nego cijelu smočnicu.

Na kraju, ne zaboravimo napomenuti da se kućni moljci često s vama mogu dovesti kući iz trgovine. Tako da prije nego kupite brašno, žitarice, kruh ili hranu za kućne ljubimce, dobro proučite pakiranje. A svaku sumnjivu ambalažu radije vratite na policu i bježite što dalje od nje.

Izvor: magazin.net.hr

Vaš komentar na članak: