Mnoštvo savjeta za proljetnu dezinfekciju kuhunje

Jeste li se ikada zapitali šta je to jedan od najboljih dezinfikatora. To je ocat! Evo šta sve možete dezinficirati.

Za slivnike također možete: usuti sode bikarbone u slivnik i dodati malo nekog univerzalnog sredstva za čišćenje, zatim pustiti vodu da poteče preko toga.
Mrlje na raznim površinama: napravite pastu od 3 dijela sode bikarbone i jednog dijela vode, namažite na površinu, pustite da djeluje pa isperite
Lagano abrazivno sredstvo možete dobiti ako napravite pastu od sode bikarbone i octa ili pospite sodu bikarbonu ili kuhinjsku sol na spužvu ili direktno na površinu, protrljajte i operite.
Čišćenje sudopera: posprejajte s razrijeđenim bijelim octom, ostavite barem pola sata, tvrdokornije mrlje od kamenca protrljajte spužvom i isperite. Bijeli ocat je odličan dezinficijens pa ga možete redovito koristiti da biste uklonili neugodan miris iz odvoda koji se razvija zbog bakterija (jednostavno ulijte nerazrijeđeni ocat direktno u odvod), a kuhinjske spužve i krpe za pranje posprejajte s razrijeđenim octom.
Zagorjele naslage na tavi ili grillu premažite pastom od sode bikarbone i vode, ostavite da odstoji pa ostružite i operite.
Masne tave ili lonci: uliti vodu i dodati 1 do 2 žličice sode bikarbone, ostaviti da se namače
Pećnicu nakon svake upotrebe obrisati nerazrijeđenim octom, skida masnoću s pećnice, takođe drvene daske za sjeckanje obrišite krpom namočenom u ocat ili posprejajte s otopinom octa
Jedanput tjedno ulijte čisti bijeli ocat u slivnik sudopera i lavaboa

Čišćenje kuhinje je poseban izazov. Donosimo vam mnoštvo savjeta

Čišćenje ploče štednjaka: pospite soda bikarbonom, nasprejajte octom i protrljajte sa spužvom za suđe.Perilica posuđa: umjesto tekućine za sjaj koristite bijeli ocat.Slavine i sudoper: nasprejati s razrijeđenim octom ili univerzalnim sredstvom za dezinfekciju (vidi recept) i ostaviti da djeluje, zatim isprati.

Kuhinjske plohe: nasprejajte s octom ili univerzalnim sredstvom za dezinfekciju (vidi recept), i obrišite krpom.

Savjet za čist frižider

Kako efikasno i brzo očistiti frižider: 2 žlice sode bikarbone razrijedite u litri tople vode i obrišite sve površine, unutarnje i vanjske. Operite s mokrom krpom.

Uklanjanje neugodnih mirisa: u frižideru držite malu posudu ili kutiju ispunjenu soda bikarbonom – također dobro i za uklanjanje mirisa ispod sudopera gdje držimo kantu za smeće! Sodu bikarbonu treba zamijeniti svakih 3 mjeseca.

Jedna od vrlo efikasnih kombinacija za čišćenje to su soda bikarbona i ocat

Pomiješaj u posudi sodu i ocat, što će u prvi mah izazvati “eksplozivnu” reakciju. U zapjenjenju smjesu dodaj onoliko sode bikarbone koliko je potrebno da dobiješ gustu pastu. Uz pomoć ove smjese i žice za ribanje možeš očistiti pećnicu bez straha da će se kemikalije iz sredstava za čišćenje poslije upiti u hranu.

 

( KucaSnova.com )

Vaš komentar na članak: