Misteriozna kuća na napuštenom ostrvu (FOTO)

Najizolovanija kuća na svijetu nalazi se na divnom ostrvu Elidej nedaleko od južne obale Islanda. Iako je ovo ostrvo posljednji put bilo naseljeno prije skoro 300 godina, na njemu se i danas nalazi misteriozna kuća sa fascinantnom istorijom.

Misteriozna kuća na napuštenom ostrvu 665x317

Ostrvo se nalazi u prelijepom arhipelagu Vestmanejar, a početkom 18. vijeka na njemu je živjelo pet porodica koje su se bavile ribolovom, lovom na ptice i uzgojom stoke. Međutim, život toliko izolovan od civilizacije postao je izuzetno težak, pa je do 1930. godine i posljednji stanovnik napustio ovo ostrvo.

Misteriozna kuća na napuštenom ostrvu 4

U decenijama koje su nastupile, bivši stanovnici ovog ostrva su shvatili da ne postoji bolje mjesto za lov divljih ptica od ovoga pa su zbog toga 1954. godine izgradili kućicu koju koriste tokom svojih lovačkih misija.

Misteriozna kuća na napuštenom ostrvu 3

Tako je misteriozna kuća, kako je nazivaju svi koji su je vidjeli iz aviona ili broda, zapravo utočište za lokalno lovačko udruženje, iako se već decenijama o njoj ispredaju razne priče – od toga da je postalo dom nekog ekscentričnog milijardera, pa do najnovijih spekulacija da je donirano poznatoj islandskoj pjevačici Bjork.

Vestmannaeyjar087

Inače, do ostrva se stiže samo brodovima, ali je prilaz izuzetno otežan, pa se do centralnog dijela može doći samo uz pomoć užeta koji se nalazi na njegovoj donjoj istočnoj strani. Tako je već dolazak na Elidej prava avantura, a pogled koji se pruža sa njega je fascinantan.

Misteriozna kuća na napuštenom ostrvu 7

Samo ostrvo je vulkanskog porijekla, a nastalo je poslije erupcije prije pet ili šest hiljada godina. Danas ga osim sporadičnih posjeta lovaca nastanjuje na hiljade morskih ptica koji su na njemu pronašli savršenu oazu.

Misteriozna kuća na napuštenom ostrvu 8

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: