Limun kao sredstvo za čišćenje

Limun je prirodno sredstvo za dezinfekciju, uklanja mrlje i odlično polira metal. A najbolje od svega, limun je jeftino ekološko sredstvo za čišćenje.

Čišćenje kuhinjske ploče: Presijecite limun na pola i iscjedite sok na ploču. Koristeći limun kao alat za ribanje, razmažite sok po mrljama na površini. Ostavite dok mrlje ne nestanu, a onda isperite vodom i posušite. Limunska kiselina će brzo ukloniti fleke.

Daske za sječenje: Isti postupak je i za daske za sječenje. Nanijeti limunov sok na fleke i sačekati da nestanu. Isprati vodom. Takođe, uklanja neprijatan miris sa daske poslije pripremanja ribe.

Čišćenje bakra: Presijecite limun na pola i pospite so po njemu (bilo koja vrsta soli, moze čak i morska). Trljajte limunom po bakru, cijedeći sok po potrebi, dok se ne makne tamna boja sa bakra. Kad prestane skidati tamne mrlje, samo dodajte još soli na limun. Isperite vodom i posušite. Važno je da je dno bakarne šerpe uvijek čisto, jer od toga zavisi kako će se rasporediti toplota u šerpi.

Čišćenje mesinga: Ako je mesing pozlaćen, od limuna bi mogao da potamni. Nikad ne koristite limun na pozlaćenom mesingu, samo na čvrstom. Predmeti od pozlaćenog mesinga treba da se čiste veoma nježno i to uljnim sapunom, nikako bilo čim što ima kiselinu u sebi. Metoda čišćenja je ista kao i kod bakra – na polovinu limuna posuti so i ribati dok se ne očisti. Isprati vodom.

Skidanje rđe sa odjeće: Limunov sok iscjedite na fleku od rđe. Ostavite da djeluje dok mrlja ne nestane. Limunska kiselina će otkloniti rđu. Neke mrlje su teže, ali 15-30 minuta bi trebalo biti sasvim dovoljno. Odjeću oprati kao i obično.

Izbjeljivanje bijele odjeće limunom: Pomješajte pola šolje limunskog soka sa 3-4 litre vrele vode. Potopite odjeću u rastvor. Ne koristite za svilu, najbolje je za pamuk i tekstil. Ostavite robu potopljenu od jednog sata do cijele noći, zavisno od toga koliko treba izbjeliti stvari. Kad je gotovo, odjeću oprati u mašini kao i obično. I da znate, nemoguće je “ previše izbjeljeti” odjeću limunom, niti se može oštetiti.

Izvor: zenasamja.me

Vaš komentar na članak: