Kupolaste kineske kuće koje skoro uopšte ne troše struju

Kuće u Kini izgrađene su po nemačkim standardima za pasivnu gradnju. Rezultat: Nulti račun za električnu energiju.

kupolasta-pasivna-kuca-1-726x400

Arhitekta Timothy Oulton potpisuje projekat niskoenergetskih kuća u južnoj Kini crpeći inspiraciju iz tradicionalne kineske arhitekture. Uz najnovije nemačke standarde u oblasti gradnje energetski efikasnih objekata i hrabrog statičkog projekta koji isključuje stubove u unutrašnjosti objekta nastalo je celo jedno pasivno selo.

Kupole su u potpunosti samostojeće pa im ne trebaju nikakvi stubovi koji drže unutrašnju strukturu. Fasada je od FSC sertifikovanog drveta, prozori su od trostrukog stakla i premazani niskoenergetskim premazom, dok su vrata, usklađena s pasivnim standardom gradnje, uvezena iz Evrope.

Svaka kuća sastoji se od 80 prefabrikovanih drvenih ploča koje se savršeno uklapaju jedna u drugu kako bi kuća bila adekvatno izolovana. Ono što posebno fascinira jeste činjenica da je za zagrevanje ove kuće potrebno manje energije nego što troši kuvalo za vodu, piše CroEnergo.

I enterijer kuće prilagođen je zaobljenom izgledu kupole pa je tako arhitekt Timothy Oulton oblikovao sedeću garnituru, sto i stolice s ciljem što bolje integracije enterijera i eksterijera.

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: