KRAJ MUKAMA Kako se riješiti starih mrlja na odjeći

Kada nam se dogodi da odjeću uprljamo nekom mrljom za koju nismo sigurni kako je ukloniti, odlazak u kemijsku čistionicu čini se kaj najjednostavnije rješenje. Ipak, postoji niz prirodnih i sintetskih proizvoda koji mogu učiniti čuda u uklanjanju tih tvrdokornih mrlja.

Neke od najtvrdokornijih mrlja su one od masnoće, a kako su one peptidi, najlakše ih je ukloniti acetonom, benzinom ili petrolejem. Mrlje od mlijeka se mogu otkloniti na sličan način, a najbolje je koristiti terpentinu i limunov sok u omjeru 1:2.

S druge strane, mrlje od voća i voćnih sokova najlakše je ukloniti trljanjem spužvicom natopljenom razrijeđenim alkoholom ili limunovim sokom.

Mrlje mogu postati rupe

Za voće koje stvara tvrdokornije mrlje poput malina, kupina i višanja, potrebna su malo reaktivnija sredstva poput vodikovog superoksida ili amonijaka. Ipak, kod korištenja ovako agresivnih sredstava valja imati na umu da ona nagrizaju tkaninu pa ih je potrebno isprati.

Čokolada i kava također rade tvrdokorne mrlje koje se aktivno vežu za tkaninu, a najbolje ih je izvući utrljavanjem glicerina i ispiranjem dok alternativu predstavlja razrijeđena otopina amonijaka. Isto tako, amonijak pomaže i kod mrlja od jaja,octa i krvi.

Posebno česte su mrlje od alkoholnih pića. Tako ćete mrlje od bijelog vina najlakše ukloniti vrlo razrijeđenom otopinom amonijaka, a kod crnog vina valja koristiti limunov sok. Liker se pak iz odjeće uklanja razblaženim špiritom.

Oprezno s kemikalijama

Mrlje od hrđe najbolje se uklanjaju razrijeđenim klorom, ali valja biti oprezan jer je on oksidativno sredstvo koje nagriza materijal i ruke. Mrlje od kemijske olovke najbolje se uklanjaju 90% alkoholom, a na neugodne tragove trave možete utrljati maslac i isprati sapunom ili se poslužiti limunovim sokom i benzinom.

Izvor: magazin.net.hr

Vaš komentar na članak: