Kečap, sirće i vruća voda brišu mrlje, dok limun tjera muve

Za besprekorno čistu kuhinju nisu vam potrebna hemijska sredstva koja će vam nagristi ruke i natjerati vas na kašalj, čak i ako se borite s upornim masnim mrljama. Ako su se u rerni nataložile tvrdokorne mrlje, samo je zagrijte na laganu temperaturu i iscijedite na mrlju malo – kečapa. Istrljajte sunđerom i nakon pet minuta samo obrišite.

Masne mrlje na šporetu, u mikrotalasnoj ili na pločicama čista vruća voda očistiće bolje od kupovnih proizvoda. Jednostavno ih prebrišite nekoliko puta krpom namočenom u vruću vodu. Za jako ljepljive masne mrlje pomiješajte malo sode bikarbone sa vrućom vodom dok ne dobijete gustu pastu pa njom dobro istrljajte masno mjesto i isperite. Masnoću koja se nakuplja u odvodima možete ukloniti pićima od kole ,ili kombinacijom sode bikarbone i sirćeta.

Pića od kole čiste odvode
Piće od kole ulijte u odvod i pričekajte da prestanu šuškati mjehurići. Pustite jak mlaz tople vode i fosforna kiselina će potjerati masnoću kroz odvod. Pićima od kole možete oprati i vjetrobranska stakla na automobilu.

So protiv rđe
Sunđerom umočenim u so očistite šoljice za kafu, džezve i stakleno suđe: biće sjajnije nego kada se opere u mašini. Prljavu kuhinjsku krpu preko noći namočite u litar vode sa pola šoljice soli. U gvozdenoj tavi koju je “napala” rđa prokuvajte vodu sa pola šoljice soli pa stružite žičanom četkom. Zatim osušite i premažite sa malo biljnog ulja.

Pasta za zube i zid je čist
Prljave zidove najbolje ćete očistiti pastom za zube (neka bude baš pasta, ne gel). Istisnite pastu na mrlje, malo izribajte krpom ili četkom pa isperite vodom. Pasta je odlična i protiv oporih mirisa u bocama koje su dugo stajale. Dobra je i za ribanje unutrašnjosti dječjih bočica.

Limunov sok tjera muve i bubašvabe
Natopite krpu u limunov sok i ostavite je u frižideru nekoliko sati da upije mirise. Mermerne ploče čistite polovinom limuna namočenom u so. Limunovim sokom natrljajte mjesta gdje se skupljaju insekti i mravi, a pranje poda vodom u koju ste iscijedili limun otjeraće muve i bubašvabe.

Alkohol tjera vinske mušice i dezinfikuje
Zdjelu s voćem prebrišite spolja alkoholom da ga ne napadaju voćne mušice. Prljave roletne i žaluzine očistite krpom namočenom u alkohol koji se koristi za dezinfekciju.

Soda upija jak miris luka
Miris luka najlakše ćete skinuti s ruku ako ih istrljate sodom bikarbonom. Ako želite pojačati efikasnost deterdženta za suđe, dodajte mu dvije kašike sode bikarbona.

Boraksom protiv plijesni i bakterija
Uspite po dvije kašike boraksa i sode bikarbone u bočicu od deterdženta pa napunite vodom. Tako ste dobili odličan deterdžent za upotrebu u kuhinji. Svakih nekoliko nedjelja isperite kantu od smeća sa nekoliko kašika boraksa, ostavite da odstoji i isperite vodom.

Izvor: .zenasamja.me

Vaš komentar na članak: