Kako se najlakše riješiti dosadne prašine

čišćenje

Brisanje prašine uvijek se čini kao bitka koju je nemoguće dobiti, ali ako imate dobru taktiku, možete je se riješiti i to poprilično brzo

Ma tko bi želio stalno raditi jedne te iste poslove, posebno kada znate da će za nekoliko dana sve opet izgledati kao da niste prstom mrdnuli. Brisanje prašine zaista je jedan od najdosadnijih kućanskih poslova, a posebno ako ne znate ove trikove ili koristite stvari koje sve samo pogoršavaju.

Izbjegavajte čistače prašine

Svi čistači prašine poput onih na drškama u šarenim bojama nisu od velike pomoći jer je samo raspršuju. Za pravo čišćenje najbolje je koristiti pamučne krpe ili one od mikrofibre jer će one pokupiti svu prljavštinu.

Sredstva uvijek stavljajte na krpu

Bilo koje sredstvo za poliranje ili čišćenje nikada nije pametno aplicirati direktno na površinu koju obrađujete. Na taj način se s vremenom može stvoriti tanak film koji će otežati čišćenje jer ćete se mučiti s odstranjivanjem pa površina može ostati umrljana ili čak skliska ako primjerice perete parkete. A to je onda i opasno zbog ozljeda.

A što ste preskočili?

Možda nije potrebno baš jednom tjedno, ali s vremena na vrijeme morali biste se potruditi obrisati teže dostupna mjesta poput radijatora, grilja, vrhova ormara i ostalih ormarića. Na njima se također sakuplja prašina i leti uokolo pa je uzaludan vaš trud pri brisanju drugih površina.

Pametno, eko i jednostavno

Umjesto kupovnih sredstava probajte napraviti svoje i iznenadit ćete se koliko je jednostavno, a kako lijepo miriše. U vodu možete nakapati i nekoliko kapi eteričnog ulja po želji. Nemate li ideju, možete koristiti čajevac koji djeluje antibakterijski. Ova je kombinacija odlična za sve površine osim stakla. Namočite krpicu, dobro ocijedite i zatim prebrišite prljave površine. Za staklo napravite klasičnu mješavinu octa i vode pa stavite u posudu s raspršivačem.

Prvo usisavanje, onda brisanje

Radite li obrnuto, vrijeme je da prestanete. I kada usisavate, dižete prašinu pa je bolje ići predloženim redom jer ćete tek onda obrisati sva dosadna mala zrnca koja se talože u prostoru.

Održavajte usisavač

Baš kao i svi drugi aparati, ni usisavač neće raditi kako treba ako ga ne budete čistili odnosno održavali.

Izvor: tportal.hr

Vaš komentar na članak: