Kako očistiti kamin

Čini se da vam za čišćenje kamina ne treba ništa osim samog pepela. Sjetila sam se kako su naši stari čistili i prali robu sa pepelom. Iz principa više ne kupujem kemijska sredstva za čišćenje. Počela mi se sviđati ideja organskog doma, pa sva kemijska sredstva zamjenjujem domaćim i prirodnim sredstvima. Moram priznati da sam sve zadovoljnija, jer sve funkcionira bolje nego što sam očekivala, i jeftinije. Evo kako mi je to izgledalo s kaminom….

Sezona grijanjA. U ovo krizno doba, najjeftinije grijanje je još uvijek grijanje na drva. Tko god što rekao, najugodnija toplina i najprirodnija je direktna toplina vatre. Ono što se može zamjeriti ovom načinu grijanja je manji komfor. Kad se sjetim nošenja drva, pokušavanja da se drvo zapali, čišćenja kamina i oko kamina…, onda se koji put zaželim centralnog na toplanu. Ipak, nikad se ne bi vratila na tu soluciju, vatra je ipak vatra.

Ovdje imamo čađava vrata kamina, pravi izazov za čišćenje.

Sva sreća, u kanti uvijek ima sakupljenog sitnog pepela iz ladice koji čeka bacanje. Uzmem tu kantu i spužvicu i počnem trljati po staklu.

Začudo, prvi sloj se začas rastopio i razmazao. To mi je ulilo nadu za dalje. Naravno da su ostale crne nakupine čađe koje nisu išle dole. Već sam pomišljala na žilet, sodu…Ali ne rekla sam, dat ću još priliku tom pepelu.

Namočila sam spužvicu još u vodu i namazala još jedan sloj pepela. Otišla sam nešto drugo raditi. Baš sam pustila da vidim što će biti. Kad sam se vratila za kojih sat, s lakoćom sam skinula one crne zapečene fleke. Moram priznati da sam bila iznenađena snagom pepela.

Sad sam naišla na drugi problem. Kako jednostavno skinuti taj pepeo koji sam nanijela. Voda je u kuhinji i ne da mi se toliko šetati, jer ću sigurno trebati pet puta brisati da bi skinula sav taj pepeo. Sjetila sam se octa i znam da on začas razbistri stakla. I stvarno, bilo je potrebno jedan put pošpricati i obrisati. Nevjerojatno!

Izvor: www.gazdarica.com

Vaš komentar na članak: