Kako da produžite vek odeći

Majice izgube boju, farmerice se izližu, vuneni džemperi se razvuku i izgube oblik. Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da produžite vek odeći.

Većini ljudi, posebno žena je veoma teško da se odreknu omiljenog komada garderobe, koji nas čini mršavijima, višima, dodaje nam obline ili je jednostavno udoban. Sa samo malo pripreme i planiranja bez problema možete produžiti vek svojoj odeći. Evo i kako.

Izbegavajte sušilice. Sušilice za veš su veoma korisne i kod nas ih poseduje popriličan broj domaćinstava, ali vruć vazduh kojima je odeća u njima izložena upropaštava tkaninu. Iz tog razloga ako imate prostora prebacite se na staromodno sušenje veša na štriku.

Smanjite upotrebu mašina za pranje veša. Ako želite da vam omiljeni par frmerica traje što duže perite ih na ruke i to u hladnoj vodi sa blagim sapunom. Isto važi i za odeću od delikatne tkanine.

Zamrznite štrample. Možda zvuči pomalo čudno ali ako nove najlonke stavite u zamrzivač na jedan dan najmanje, produžićete im život. Zamrzavanje jača vlakna i ona postaju otpornija i dugotrajnija. Kad kupite štrample, sve što treba da uradite jeste da ih pokvasite vodom iz česme, stavite u plastičnu kesu pa stavite u zamrzivač na 24 sata. Nakon toga ih ostavite da se odmrznu i osuše na vazduhu.

Odmah čistite mrlje. Najbolji način da sprečite tvrdokorne mrlje koje će upropastiti vašu omiljenu odeću jeste da ih perete čim se dese. Ist tako važno je da mrlje ne trljate nego da tkaninu tapkate krpicom koja je namočena u vodu pre nego je stavite na pranje u veš mašinu.

Sirće je prijatelj vaše odeće. Obično belo sirće je jedan od najboljih prirodnih sredstava za pranje odeće i zato ga obavezno dodajte uz deterdžent, posebno kad perete beli veš.

Izvor: lifepressmagazin.com

Vaš komentar na članak: