Kako belim čarapama vratiti prvobitnu boju

Bele čarape naravno izgledaju veoma atraktivno samo dok su nove. Posle nekoliko nošenja i pranja, njihov spoljašni izgled više nije toliko privlačan. Postoji jedna izreka: «Bilo koja bela čarapa vremenom će postati crna».

Da ne biste proveravali ovu izreku, perite bele čarape i druge bele stvari češće nego šareni veš. Bele čarape treba prati posle svakog nošenja. Pre pranja obavezno izvrnite naopačke, tako da se prljavština brže oprosti od čarape.

Nekoliko korisnih saveta kako oprati prljave bele čarape:

1. Bele čarape lakše ćete oprati, ako ih pre pranja potopite u rastvor 3%-og hidrogena i tople vode (2 supene kašike hidrogena na 1 litar vode). Potopite čarape u ovaj rastvor na 1-2 sata. Zatim ih dobro isprati u vodi i ubacite u mašinu na pranje (ili oprati ručno). Čarape u veš mašini najbolje je prati u režimu za pranje pamuka na temperaturi 40-60 stepeni.

2. Limun – staro provereno sredstvo za pranje belih čarapa. Sok limuna naširoko se koristi za za uklanjanja fleka, ne samo sa belih čarape, već i različitih pamučnih tkanina svetlih boja. Deluje kao izbeljivač, koji pomaže tkanini da vrati prvobitnu belinu na prirodni način.

Možete staviti čarape u lavor, zaliti toplom vodom (ne vrućom!) i dodati sok od polovine ili jednog limuna. Ostaviti na sat vremena da odstoji. Posle oprati ručno ili u mašini za pranje veša.

Ako su vaše čarape jako prljave, i procedura potapanja u limunovu vodu ne pomaže, onda možete iscediti sok tog istog limuna direktno na fleku i malo utrljati. Nakon toga staviti na pranje zajedno sa drugim svetlim stvarima.

Izvor: uspesnazena.com

Vaš komentar na članak: