Brzim i jednostavnim savjetima do čišće kupaonice

Čišćenje kupaonice itekako je važno za vaše zdravlje

Kupaonica zasigurno mnogim ljudima nije omiljeno mjesto koje moraju čistiti, međutim, dobrom strategijom i korisnim savjetima i ovaj kućanski posao postat će vrlo jednostavan. Pokušajte uvijek ovo mjesto u kući držati čistim koliko možete, a odredite si dan u tjednu kada ćete detaljno očistiti svaki kutak vaše kupaonice. Prirodna sredstva u tome su pravi spas, a malim savjetima produžit ćete vijek trajanja određenih stvari u ovoj prostoriji.

Korisni i brzi savjeti za čišću kupaonicu:

krpe i spužve koje koristite za čišćenje na kraju dobro isperite toplom vodom. Možete staviti i malo deterdženta i zatim dobro isperite.
nakon tuširanja krpom obrišite slavine kako biste uklonili mrlje od sapuna te kako na njima ne bi ostale mrlje od kapljica vode.
mrlje jako dobro reagiraju na mješavinu octa i vode (pola/pola).
nedostupna područja u kupaonici očistite starom četkicom za zube.
nakon tuširanja ili kupanja obavezno otvorite prozore ili vrata barem na kratko vrijeme kako biste spriječili nastanak plijesni i prozračili prostor.
ukoliko imate zavjesu za tuširanje obavezno je nakon tuširanja izravnajte kako biste spriječili nakupljanje vode među naborima koje može dovesti do stvaranja plijesni.
kupaonske ručnike nakon tuširanja ili kupanja nemojte slagati već ih izvijesite kako bi se osušili.
svakih mjesec ili dva dobro je očistiti cijevi od ulja, masti ili nakupina kose. Ulijte 1/2 sode bikarbone i 1/2 šalice bijelog octa. Smjesa će se zapjeniti. Ostavite tako nekoliko minuta kako bi se otopile masne kiseline, a zatim isperite vrućom vodom.
dječje igračke za kupanje očistite pomoću octa. Napunite kantu s toplom vodom, dodajte 1/2 šalice bijelog octa po litri vode. Stavite igračke unutra, ostavite tako 10 minuta, protrljajte nježno spužvom i pustite da se osuše.
fuge na pločicama nakupljene s plijesni možete očistiti starom četkicom za zube tako da je umočite u limunov sok. Ovaj problem rješava i mješavina sode bikarbone i octa, a na kraju sve skupa isperete vodom.
Tuš kabinu i pipe pošpricajte octom i isperite nakon 30 minuta. To će spriječiti nakupljanje kamenca.
spužvice za čišćenje dezinficirajte tako da ih na dva sata umočite u hladnu slanu vodu.
odaberite jednu boju spužve za čišćenje kade i sudopera, a drugu za WC.
stare britvice bacajte u smeće, nemojte ih skupljati.
češalj i četke pune kose očistite svakih par dana.
temeljito očistite WC barem 2 puta tjedno.
što više stvari u kupaonici pokušajte držati u ormarićima – od četkice za pranje zubi do šminke, higijenskih proizvoda i ostalog.

Soda bikarbona

Već smo je spominjali hrpu toga, ali ovo sredstvo je univerzalno u više slučajeva, a vrijedi i za čišćenje kupaonice. Možete je koristiti za pranje i poliranje, ali i uklanjanje neugodnih mirisa. Mala količina ovog praška u posudi s vodom može učiniti čuda. Ovom otopinom počistite zastor za tuš, kantu za smeće, wc školjku i četku, umivaonik…

Limun

Pun pogodak u čišćenju je i limun koji svojom prirodnom kiselinom uklanja sve nečistoće i neugodne mirise. Iznimno je dobar za dezinficiranje, ali i za uklanjanje vodenog kamenca. Najtvrdokornije mrlje od kamenca na slavinama i otvore za odvod jednostavno istrljajte polovicom limuna. Hrđu oko slavina možete istrljati starom četkicom za zube koju ćete namočiti u mješavinu soka od limuna i malo soda bikarbone.

Ocat

Kiselina u octu uklonit će svaku nečistoću, spriječiti stvaranje plijesni, ali i razmnožavanje bakterija. Mješavinu octa i vode koristite za čišćenje bilo kojeg dijela u kupaonici, čak i za podove. Na primjer, bočicu s raspršivačem napunite vodom i octom i poprskajte zidove koji su uprljani. Tako ostavite 30 minuta i obrišite čistom krpom. Isti postupak vrijedi i za stropove. Pažnja: ocat nemojte koristiti za mramor.

Izvor: zena.hr

Vaš komentar na članak: