Bezbedno domaće sredstvo za pranje sudova i održavanje čistoće u celoj kući. Napravite sami brzo i lako.

Verujem da mnogi od vas razmišljaju o tome koliko su bezbedni i bezopasni za ljudski organizam kupovni deterdženti za pranje sudova. Reklama obećava da sa jednom kapi možete oprati gomilu sudova, pa čak i u hladnoj vodi. Nameće se pitanje: kolika je koncentracija takvog deterdženta i kako ga posle isprati sa sudova? Od hemijskih sredstava strada ne samo koža ruku. Dokazano je da se deterdžent za pranje sudova ne može u potpunosti isprati, čak i posle temeljnog ispiranja u vrućoj vodi. Ostaci hemijskih jedinjenja neminivno dolaze u gastrointestinalni trakt čoveka, a njemu (stomaku) ovakav „dodatak ishrani“ ništa dobro ne obećava.

Ali, vratimo se naslovu ovog članka i odgovorimo na pitanje: čime je bezbedno prati posuđe? Drago mi je da slična pitanja postavlja sve više ljudi, koji počinju razmišljati o bezbednosti korišćenja popularnih proizvoda. Na sreću, postoje zaboravljeni recepti, koji zamenjuju ta „čudo-sredstva“, u cilju pre svega očuvanja svog zdravlja, zdravlja svoje dece i očuvanju napaćene prirode.

Naprimer, ja volim i koristim sledeće sredstvo za pranje sudova. Ono je univerzalno i može se koristiti kako za pranje posuđa, tako i za održavanje kuhinjskih elemenata, sudopere i lavaboa, pločica u kupatilu, kade i WC šolje. Sadrži samo 3 komponente, apsolutno je bezbedno za ljudsko zdravlje, ne izaziva alergiju. Priprema se jednostavno. A evo i recepta:

Za njegovu pripremu biće potrebno

- domaći ili dečji sapun – 50-60 gr
- vruća voda – 150 ml
- soda bikarbona – 2 supene kašike
- ručna mutilica (mikser, blender)
- nekoliko kapi eteričnog ulja (po želji)

Priprema

Izrendati na rende (veće) sapun. Dodati vruću vodu i temeljno mutiti ručnom mutilicom (može mikserom ili u blenderu), dok smesa ne postane penasta i sapun u potpunosti ne rastopi u vodi, što se dešava veoma brzo, za 3-4 minuta.
Zatim dodajemo sodu bikarbonu i opet dobro promešamo. Kao rezultat dobijemo nežnu pastu, koja liči na sufle. Po želji možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, da dobije prijatan miris (ja koristim ulje pomorandže). Ova pasta odlično pere sudove, lavabo, kadu, skida masnoću, a pločice sijaju kao nove.

Ponekad u pastu dodajem slačicu u prahu (prodaje se u radnjama zdrave hrane), koja odlično rastvara i tvrdokornu masnoću (recimo sa masnih tiganja i tepsija). Slačica u prahu je veoma dobra za uklanjanje masnoće, nju su koristile i naše bake. Onda je stavljam u smesu sa sodom u razmeri 1:1 (pola sode, pola slačice). Ako dodajete slačicu, vode ide malo više, ali sve regulišete u procesu pripreme. Bitno je da dobijete kremastu smesu. Mogu vam reći da, nakon pranja ovom pastom, tanjiri prosto „škripe“ od čistoće.

Izvor: zdravljeirecepti.blogspot.com

Vaš komentar na članak: