7 trikova s kojima ćete ‘potamaniti’ dosadne mrave

Borba s mravima kod mnogih započinje već u proljeće, a ljeto je godišnje doba kada nam prouzrokuju najveće glavobolje. Donosimo vam 7 korisnih savjeta uz pomoć kojih ćete se riješiti malih napasti

1. Ljepljiva traka

Pohod vojske mrava na vašu kuhinju prvo zaustavite obostrano ljepljivom trakom koja obično služi za montaže u kućanstvu i fiksiranje raznih predmeta. Locirajte putanju mrava i prostor prema kojem se kreću ‘ogradite’ trakom preko koje kolona jednostavno neće moći priječi.

2. Borna kiselina

Prodaje se u obliku praška. Pomiješajte 3 žlice borne kiseline i 3 žlice šećera u 2 dcl tople vode. Namočite komadiće vate u ovu tekućinu i stavite ih na mjesta gdje se skupljaju mravi. Šećer će ih privući, a borna kiselina uništiti.

3. Brašno

Mravi ne podnose bijelo pšenično brašno pa ćete ih njime lako odbiti. Posipajte brašno po rubovima prostorije u koju dolaze. Još jedno brašno koje će ih uništiti – kukuruzno. Ovu vrstu brašna mravi će odnijeti natrag u svoj rov i pojesti, ali ga ne mogu probaviti i to će ih ‘potamaniti’.

4. Tegla za cvijeće

Ako ste u dvorištu locirali rov mrava, jednostavno ćete ga uništiti uz pomoć obične tegle. Jednu veću teglu smjestite ravno iznad rova, kroz rupice na dnu tegle ulijte dvije litre vrele vode i tako ćete uništiti njihovu nastambu.

5. Citrusi

Ne trebaju vam opasni industrijski insekticidi da biste se obranili od mrava, pomoći će vam limun i naranča čije mirise mravi ne vole. Limunovim sokom poprskajte pragove i prozorske klupčice. U blenderu napravite pire od narančine kore i jedne šalice tople vode pa ga polako izlijte u mravlju nastambu.

6. Papar

Mravi u vašem domu uglavnom traže šećer, a vi ih iznenadite paprom. Mjesta na kojima se skupljaju i kojima putuju posipajte paprom jer ćete im tako poslati poruku da u blizini nema šećera.

7. Začini

Mravi vole putovati i u smjeru mljevene paprike. Odbijte ih od paprike tako što ćete u posudu ili paketić u kojem ju čuvate staviti lovorov list. Sličan trik možete primijeniti i na posudama sa šećerom, samo što u tom slučaju možete zalijepiti lovorov list na njih jer bi šećer pokupio njegov miris. Unutar kuhinjskih ormarića stavite male vrećice s kaduljom, lovorom ili cimetom jer i njihovi mirisi odbijaju mrave.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Vaš komentar na članak: