11/05/2016 | Projekti Kuća | Komentari

Ovakav način gradnje stigao i u Srbiju: Napravite kuću za JEDAN dan, kvadrat 190 eura!

Napokon je ovakav način gradnje stigao u Srbiju, a posebno će se svidjeti svima koji planiraju da za male pare sagrade kuću.

Da izgradi kuću za jedan dan, ne zaliva ploču i plaća majstore koji će raditi mjesecima – san je svakog domaćina.

Ovaj san je sada lako ostvariv jer je takva tehnologija već izmišljena i godinama se primjenjuje u Kanadi, SAD i Rusiji, a odnedavno i kod nas. Radi se o građevinskim panelima koji već imaju ugrađenu izolaciju, dimenzije se prave po porudžbini i sklapaju za jedan dan!

kuca-gradnja_620x0

Najpopularnije kuće od sip panela u Srbiji su od 60 kvadrata. One su najtraženije zbog ekonomske situacije, a velika prednost je što mogu lako da se dograde i prošire.

Okvirna cijena je od 190 eura po kvadratu, a kupac dobije kuću u sivoj fazi – kaže inženjer Igor Carević iz kompanije SIP Technology koja je prošle godine učestvovala u akciji „Gradimo srcem“ i tom prilikom jednoj porodici poklonila kuću.

– To znači da za 10.000 eura može da se dobije kuća od 50 kvadrata. Materijal je jeftin, jer je u nosiocu konstrukcije stiropor, pa se ne radi dodatna izolacija. Sip panel je vrsta gotovih građevinskih ploča za montažnu gradnju – dodaje on.

Ploče se sastoje od izolacionog materijala u sendviču između dvije snažne obloge, a u gradnji se međusobno povezuju drvenim gredama. Upravo zahvaljujući tome što već imaju izolaciju, skraćuje se vrijeme izgradnje.

Ova tehnologija je osmišljena tridesetih godina 20. vijeka, ali je zaživjela tek kada je pronađen način da se naprave paneli, pa su ovakve kuće počele da se grade početkom novog milenijuma. Ovi paneli su se odlično pokazali na ekstremno hladnim temperaturama, jer kada postignu izvjesnu temperaturu – ne moraju da se dogrijevaju.

Dovoljno je malo energije da se ugriju, a pošto zidovi nisu betonski, ne propuštaju toplotu – objašnjava Carević i dodaje: „Odlično reaguju i na ekstremnim vrućinama, pošto se prostorije lako ohlade.“

kuca-gradnja-MALA

Kuće se brzo grade jer se zidovi sijeku po zadatim mjerama još u fabrici, a na licu mjesta se sklapaju drvenim gredama ili čeličnim konstrukcijama. Paneli mogu da budu debeli od 124 do 224 milimetara. Debljina panela od 15 santimetara zamjenjuje zid od cigle debeo 150 santimetara.

Najveća prednost je što nema betonskih i zemljanih radova, kao ni sporih prljavih poslova, pa se kuća završi bukvalno za jedan dan. Kada se u fabrici naprave panel-ploče na terenu nije potrebna dorada. Paneli su ekološki čisti pa se često koriste u izgradnji medicinskih objekata. Mogu lako i da se dograđuju.

Prve takve kuće u Srbiji izgrađene su u Bačkoj.

Izvor: vestinet.rs

Vaš komentar na članak: