20/05/2017 | Kupatilo,Uređenje | Komentari

Koliko košta adaptacija kupatila: sve o cijeni materijala i naplati građevinskh radova (FOTO + SAVJETI)

Želite da promijenite izgled i raspored u svom kupatilu? Evo koliko će potpuna adaptacija da vas košta, od cijene materijala do građevinski i instalaterskih radova…

kupatilo

Adaptacija kupatila je jedan od najskupljih građevinskih poslova u stanu. Na jednom mjestu smo pokušali da objedinimo sve radove kao i troškove koje vas očekuju.

Troškove smo podijelili na dvije grupe: građevinske radove i materijal.

Prikazane cijene su okvirne. One mogu da variraju i zavise od površine kupatila, dostupnosti i kompleksnosti instalacija.

Građevinski i instalaterski radovi:

1. Rušenje starog kupatila podrazumijeva skidanje starih pločica i opreme, demontažu starih cijevi, iznošenje i odvoz šuta. Cijena zavisi od veličine kupatila ali i dostupnosti deponije za odvoz šuta. Okvirna cijena je od 100 do 150 eura.

2. Izrada novih vodovodnih instalacija se preporučuje ukoliko je zgrada starija od 10 godina. U ove radove spada postavljanje novih vodovodnih cijevi, ventila, ugradnog vodokotlića itd.

renoviranje-kupatila (1)

Cijena zavisi od broja priključnih mjesta. Orijentaciona cijena sa materijalom je oko 450 eura od čega je cijena materijala 130 eura a ostatak je rad majstora.

3. Dorada elektroinstalacija podrazumijeva premještanje starih, dodavanje novih utičnica kao i dorada plafonske rasvjete. Cijena zavisi od obima posla. Kabliranje i montaža iznosi oko 70 eura, cijena ventilatora i modularni indikator je dodatnih 50 eura.

5. Postavljanje pločica se kreće oko 8 eura po kvadratnom metru. U ovu cijenu nije uračunat materijal: pločice i ljepak. Za kupatilo prosječne površine od 4m2 poda i 12 m2 zida, cijena iznosi oko 130 eura.

6. Krečenje plafona. Za prostorije u kojima je povećana vlažnost, preporučuju se masne, lateks boje.

7. Montiranje sanitarija i namještaja za kupatilo. Nakon postavke sanitarija, spojevi sa zidovima se silikonišu.

Cijena postavke sanitarija je oko 30 eura po komadu što znači da za montažu umivaonika i šolje trebate izdvojiti oko 60 eura.

renoviranje-kupatila (2)

Potreban materijal za adaptaciju:

1. Pločice:

Cijena pločica zavisi od veličine i kvaliteta. Cijena pločica kreće se od 750 (domaće pločice) do 10.000 dinara/m2 (inostrane pločice većih dimenzija).

2. Ljepak za pločice:

Cijena ljepka za pločice iznosi oko 1 euro po kvadratnom metru.

3. Sanitarije:

Dijapazon cijena sanitarija je velik i zavisi od proizvođača. Domaće umivaonici i wc šolje su najpovoljnije i kreću se od 20 do 50 eura. Italijanske i španske kvalitetne sanitarije su znatno skuplje.

4. Namještaj:

Namještaj za kupatilo pored lijepog izgleda mora da bude izveden od materijala visokog kvaliteta koji će izdržati povećanu vlažnost prostorije.

renoviranje-kupatila (3)

5. Slavine:

Cijene slavina za umivaonik, kadu i tuš su različite i kreću se od 40 pa da 140 eura po komadu.

Naravno, ne bi bilo loše angažovati arhitektu koji će se pobrinuti da kupatilo izgleda baš onako kako ste željeli.

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: